Najava pojačanog nadzora vožnje pod utjecajem alkohola i opojnih droga

Photo PU_KK/Vijesti/2009/06/Alkometar200.jpg

Praćenjem stanja sigurnosti u cestovnom prometu na području Policijske uprave koprivničko - križevačko u prvih pet mjeseci 2012. g. vidljivo je smanjenje ukupnog

Foto: Ilustracija  

Praćenjem stanja sigurnosti u cestovnom prometu na području Policijske uprave koprivničko - križevačko u prvih pet mjeseci 2012. g. vidljivo je smanjenje ukupnog broja prometnih nesreća, ali je i nadalje veliki udio događanja prometnih nesreća uslijed alkoholiziranosti vozača. Također je analizom ostvarenih rezultata iz nadzora prometa utvrđeno da velik broj vozača upravlja vozilom pod utjecajem alkohola. 

U prvih pet mjeseci 2012. godine na prometnicama Policijske uprave koprivničko -križevačke zabilježeno je 265 prometnih nesreća, od čega tri prometne nesreće s poginulim osobama, 102 prometne nesreće s ozlijeđenim osobama i 160 prometnih nesreća s materijalnom štetom. U nesrećama smrtno su stradale tri osobe, 23 osobe su teško, a 112 osoba je lakše ozlijeđeno. 

U 94 nesreće odnosno u 35 % nesreća sudionici su bili pod utjecajem alkohola, od čega u dvije prometne nesreće s poginulim osobama i 36 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama. Od ukupnog broja stradalih sudionika 32 sudionika odnosno 23 % sudionika bilo je pod utjecajem alkohola.                       

Upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola bio jeuzrok događanja 38 prometnih nesreća, što iznosi 14 % od ukupnog broja prometnih nesreća. U odnosu na isti vremenski period  2011. g. alkohol kao uzrok događanja prometnih smanjen je za 1 prometnu nesreću odnosno 3 % (2011. – 39). 

Od 593 sudionika 103 sudionika imala su alkohol u organizmu ili 17 %. U odnosu na isto razdoblje 2011. godine vidljivo je povećanje broja sudionika pod utjecajem alkohola za 4 sudionika ili 5 % (2011. – 76). Pod utjecajem alkohola bila su 94 vozača od čega 80 vozača osobnih automobila, šest vozača bicikala, četiri vozača traktora, tri vozača mopeda  i vozač teretnog automobila.

 Najviše prometnih nesreća koje su prouzročili vozači pod utjecajem alkohola zabilježeno je od 18 sati četvrtkom do 6 sati nedjeljom (49 nesreća).

U dosadašnjem dijelu 2012. g. zabilježena je prometna nesreća s ozlijeđenim osobama u kojoj je sudionik bio pod utjecajem opojnih droga (diazepam), u kojoj nesreći su dvije osobe lakše ozlijeđene. 

Kako bi se smanjio broj prometnih nesreća u kojima sudjeluju vozači pod utjecajem alkohola i droga, te broj osoba stradalih u tim nesrećama i time povećala razina sigurnosti prometa na cestama, u vremenskom periodu od 4. lipnja (ponedjeljak) do 10. lipnja 2012. g. (nedjelja)na području Policijske uprave provesti će se pojačani nadzor vožnje pod utjecajem alkohola i opojnih droga.