Vikendom 52 vozača pod utjecajem alkohola

Photo PU_KK/Vijesti/2016/03/kapa,palica.bmp

Vožnja pod utjecajem alkohola i nadalje se ističe u velikom broju prometnih nesreća, a zabilježen je i vrlo veliki broj uhićenih i zadržanih alkoholiziranih vozača. 

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, 21. do 23. listopada, na području Policijske uprave koprivničko – križevačke zabilježeno je šest prometnih nesreća, od kojih tri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima je osoba teško i dvije osobe lakše ozlijeđene.

Nesreće su zabilježene zbog nepropisnog kretanja kolnikom, oduzimanja prednosti prolaska, nedovoljne udaljenosti od desnog ruba kolnika, nedovoljnog razmaka između vozila, umora vozačice i nepropisnog pretjecanja.

Vožnja pod utjecajem alkohola i nadalje se ističe u velikom broju prometnih nesreća, a zabilježen je i vrlo veliki broj uhićenih i zadržanih alkoholiziranih vozača.

Vozači pod utjecajem alkohola izazvali su tri prometne nesreće, od čega dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima su dvije osobe lakše ozlijeđene. Jednu prometnu nesreću s ozlijeđenom osobom izazvao je mladi vozač pod utjecajem alkohola.

Sankcionirano je 180 prometnih prekršaja, od čega čak 53 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 10 prekršaja upravljanja vozilima nepropisnom i neprilagođenom brzinom.

Uhićeno je sedam vozača, a u posebnim prostorijama do prestanka djelovanja opojnog sredstva zadržano ih je 10. Protiv tri vozača provedeni su žurni prekršajni postupci u kojima su im izrečene novčane kazne i kazne zatvora, te zabrane upravljanja motornim vozilima B i F kategorije. Na izdržavanje izrečenih kazni u zatvor u Bjelovaru predana su tri vozača.

Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u subotu, 22. listopada, u 21.35 sati u Hlebinama, kada je 22 - godišnji vozač upravljao biciklom  pod utjecajem alkohola od 2,30 promila. Vozač je bio smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

I tijekom proteklog vikenda, unatoč apsolutnoj zabrani upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i najavama pojačanog nadzora prometa, iz prometa je isključeno 17 mladih vozača zbog upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola. Zadržana su dva mlada vozača, a jedan je uhićen. Najveća koncentracija utvrđena je u subotu, 22. listopada, u 22.45 sati u Reki kod 22 - godišnjeg vozača koji je upravljao  osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,17 promila. Vozač je bio smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog  sredstva.

Najveće prekoračenje ograničenja brzine kretanja utvrđeno je u subotu, 22. listopada, u 14.26 sati u Križevačkoj ulici u Sokolovcu, kada je vozač upravljao osobnim automobilom brzinom od 110 kilometara na sat, iako je brzina ograničena na 60 kilometara na sat.

 

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Upozoravamo da upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola pridonosi češćem izazivanju prometnih nesreća, posebice nesreće sa stradalim osobama i velikom materijalnom štetom.

Posebno ističemo da za mlade vozače vrijedi apsolutna zabrana upravljanja vozilima nakon konzumacije alkoholnih pića.

Svim vozačima savjetujemo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilom u prometu na cesti, već da koriste usluge javnog prijevoza ili taksi službe, da zamole prijatelja ili člana obitelji koji posjeduje valjanu vozačku dozvolu i koji nije konzumirao alkoholna pića da upravlja vozilom ili da vozilo ostave parkirano na parkiralištu i pješice se upute kući.

Ujedno apeliramo na mlade vozače da upravljaju onim kategorijama vozilima za koje posjeduju valjanu vozačku dozvolu, da uspore i da povećaju razmak između svog vozila i ostalih vozila.

Vozače molimo da poštuju ograničenja brzine kretanja. Sve češći nepovoljni vremenski uvjeti smanjuju preglednost i vidljivost na prometnicama, te je potrebno dodatno smanjiti brzinu kretanja i povećati razmak između vozila. Brzinu treba dodatno smanjiti prilikom približavanja pješačkim prijelazima, prijelazima biciklističkih staza preko ceste i raskrižjima.

Ponovno ukazujemo na nužnost poštivanja prometnih znakova kojima se regulira pravo prednosti prolaska kroz raskrižja, ali pozivamo i na povećan oprez prilikom pretjecanja, skretanja i obilaženja drugih sudionika u prometu.

Za vrijeme magli, te noću, kada je smanjena vidljivost, u cilju povećanja njihove uočljivosti pješaci trebaju obavezno koristiti reflektirajuće materije ili izvora svjetlosti, a vozači bicikala trebaju obavezno koristiti reflektirajuće prsluke ili reflektirajuću biciklističku odjeću.

Ujedno podsjećamo pješake na obvezu kretanja postojećim nogostupima i obilježenim pješačkim prijelazima odnosno vozače bicikala na korištenje postojećih biciklističkih traka i staza.