Koprivnica: Obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Photo PU_KK/Vijesti/2014/11/Nasilje.zene.25.11.4.jpg

Foto: Pu koprivničko-križevačka 

Danas, 25. studenoga, policijski službenici Policijske uprave u suradnji s Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije i Udruge „Hera“ iz Križevaca, na Gradskom trgu u Koprivnici obilježili su Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. 

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se odlukom Ujedinjenih naroda od 17. prosinca 1999. godine u znak sjećanja na događaj od 25. studenog 1960. kada su ubijene sestre Mirabal u Dominikanskoj republici. 

Aktivnost su podržali predstavnici Koprivničko-križevačke županije, a od strane policijskih službenika, predsjednice i članica Povjerenstva za ravnopravnost spolova, te predsjednice i članica Udruge „Hera“, građanima su se dijelili preventivni materijali: brošure kampanje „Živim život bez nasilja“ i prava žrtava obiteljskog (i ostalih prekršaja i kaznenih djela) nasilja, letci i brošure Povjerenstva i Udruge „Hera“ vezano uz žrtve obiteljskog nasilja. 

Također, policijski službenici dijelili su preventivne materijale akcije „Manje oružja, manje tragedija“ i pozivali građane da bez ikakvih sankcija dragovoljno predaju oružje. 

Cilj ove aktivnosti je informirati građane o ustanovama, organizacijama i institucijama koje pružaju pomoć i podršku žrtvama obiteljskog nasilja. 

Prava žrtava prekršaja i kaznenih djela temeljena su na Direktivi (2012/29/EU) Europskog Parlamenta i Vijeća o uspostavi minimalnih standarda o pravima, podršci i zaštiti žrtava kaznenih djela, te definirana Zakonom o kaznenom postupku.

Jedno od prava žrtve obiteljskog nasilja je da joj se pruži mogućnost smještaja u sklonište/sigurnu kuću, a za čije osnivanje se na današnjoj aktivnosti zalagalo Povjerenstvo za ravnopravnost spolova i Udruga „Hera“. 

Samo međusobnom suradnjom i zajedničkim pristupom svih nadležnih institucija moguće je kvalitetno pristupiti rješavanju problematike nasilja u obitelji.