Siguran početak školske godine 2015./2016.

Photo PU_KK/Vijesti/2015/09/postujte.znak..png

U cilju osiguranja povoljnog stanja sigurnosti povodom početka nove školske godine, zaštite mladih od asocijalnih i devijantnih ponašanja, Policijska uprava koprivničko -križevačka provela je niz preventivno - represivnih aktivnosti pod nazivom “Siguran početak školske godine 2015./2016.”.  

Foto: Ilustracija

U cilju osiguranja povoljnog stanja sigurnosti povodom početka nove školske godine, zaštite mladih od asocijalnih i devijantnih ponašanja, Policijska uprava koprivničko -križevačka provela je niz preventivno - represivnih aktivnosti pod nazivom “Siguran početak školske godine 2015./2016.”.

Ove aktivnosti provodile su se na razini Republike Hrvatske, intenzivno tijekom prethodna dva vikenda, 4.-6. rujna i 11.-13. rujna 2015. godine.

Postupajući sukladno odredbama Obiteljskog zakona policijski su službenici zatekli u 13 maloljetnih osoba mlađih od 16 godina u noćnom izlasku na javnim mjestima nakon 23 sata bez odgovarajuće pratnje. O postupanjima obaviješteni su mjesno nadležni Centri za socijalnu skrb.

Sukladno odredbama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti izvršen je nadzor u 27 ugostiteljskih objekata. U njih četiri utvrđeno je da su osobe mlađe od 18 godina uslužene alkoholnim pićima. Pravne i odgovorne osobe ugostiteljskih objekata su sankcionirane. Tijekom ovog postupanja zatečeno je 13 osoba mlađih od 18 godina u konzumaciji alkoholnog pića koje sadržava alkohol.

Postupajući temeljem Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, na okolnosti davanja alkoholnih pića pijanoj osobi ili maloljetniku ispod 16 godina, izvršen je nadzor u 47 ugostiteljskih objekata, te su utvrđena tri prekršaja.

U nadzoru po odredbama zabrana prodaje alkoholnih pića i drugih pića koja sadrže alkohol, duhan i duhanske proizvode sukladno Zakonu o trgovini,  vršen je nadzor nad četiri trgovine i jednim kioskom, kojom prilikom nisu utvrđene povrede zakonskih odredbi.

U nadzoru cestovnog prometa zatečeno je sedam mladih vozača koji su upravljali vozilom pod utjecajem alkohola. Protiv njih su podneseni optužni prijedlozi mjesno nadležnim prekršajnim sudovima.

Također, provedene su preventivne aktivnosti u tri odgojno - obrazovne institucije, kojom prilikom je educirano oko 300 učenika. Uz suradnju ravnatelja i stručnih suradnika ustanova učenicima je skrenuta pozornost na nepoćudna i neprihvatljiva ponašanja u obliku vršnjačkog nasilja, konzumacije alkoholnih pića i duhanskih proizvoda, štetnosti konzumacije opojnih droga i zabrani boravka na javnim mjestima u noćnim satima, kao i posljedicama koje proizlaze iz delinkventnog i asocijalnog ponašanja.

Prometna policija intenzivno je provodila preventivnu akciju „Poštujte naše znakove“ u cilju zaštite djece u prometu na početku školske godine.

Vršeni su preventivni obilasci ugostiteljskih objekata, punktova, lokacija koje su procijenjene kao rizične po maloljetne i mlade osobe kroz asocijalna i devijantna ponašanja.

Ciljevi preventivno - represivnih aktivnosti policijskih službenika su doprijeti do svih društvenih struktura i upozoriti koliko su za mlade štetna asocijalna i neprihvatljiva ponašanja, koja su to ponašanja i kako ih prepoznati (noćni izlasci, konzumacija alkoholnih pića i opojnih droga, duhanskih proizvoda.) Obveza je roditelja, odgojno-obrazovnih institucija i društva u cjelini reagirati na problematiku i poticati mlade osobe na pozitivne aktivnosti (sport, kvalitetno provođenje vremena, kreativnost)  kao alternativu devijacijama, sve kako bi se otklonili rizični čimbenici i reducirao svaki vid kažnjivog, neprihvatljivog i rizičnog ponašanja mladih.

Nužno je da djeca od što ranije životne dobi budu pozitivno usmjerena, kako u primarnoj obitelji, tako i odgojno-obrazovnim institucijama, upoznata koja su ponašanja za njih neprihvatljiva, štetna i na koji način da pristupe rješavanju mogućih problema. Dakle, da ne posežu za sredstvima ovisnosti, ne čine kaznena djela, ne remete javni red i mir i da se općenito ponašaju u skladu s društvenim normama, uz nastojanje da slobodno vrijeme provedu sadržajno i kvalitetno.