Križevci: Alkoholizam - kako se nositi s njim

Photo PU_KK/Vijesti/2013/03/PredKz28.2_2.jpg

Foto: Pu koprivničko-križevačka

U četvrtak, 28. veljače, u prostorijama vijećnice Grada Križevci, u suradnji s Centrom za socijalnu skrb Križevci, održano je predavanje na temu „Alkoholizam – kako se nositi s njim“.

Na ovom predavanju bilo je nazočno oko četrdesetak  predstavnika udomiteljskih obitelji s područja Križevaca i okolnih Općina, a policija je prepoznata kao partner u preventivnom radu pri suzbijanju ovisnosti o alkoholu, drogama, te drugim ovisnostima.

Cilj predavanja bio je edukacija i osnaživanje udomitelja i pružatelja usluge smještaja da se lakše nose s ovom problematikom. Djelatnica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije, Centra za prevenciju i izvanbolnička liječenja ovisnosti, Nadica Puškaš je govorila o socijalnom aspektu konzumiranja alkohola. Policijski službenici Policijske postaje Križevci osvrnuli su se na problem prometnih nesreća i alkoholiziranosti vozača, nasilja u obitelji, narušavanju javnog reda i mira, gdje alkohol značajno doprinosi počinjenju tih prekršaja. Nazočnima je skrenuta  pozornost i na odredbe članka 95. Obiteljskog zakona, koje se odnose na izlaske maloljetnih osoba u vremenu od 23 do 5 sati, a upoznati su i s podacima o kontakt – policajcima te njihovim brojevima telefona, kojima se mogu obratiti za savjet ili pomoć.

Nazočnima je posebno skrenuta pozornost na odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koji se odnose na prometovanje bicikala i pješaka u smislu korištenja reflektirajućih prsluka, te su zamoljeni da svojim autoritetom djeluju na štićenike u cilju poštivanja rečenih propisa.

Ovakva predavanja predstavljaju samo jedan segment u nizu preventivnih mjera koje se poduzimaju radi bolje kvalitete življenja, te jačanju osjećaja sigurnosti svih građana.