Savjeti vozačima tijekom zimskih uvjeta na cestama

Photo PU_KK/Vijesti/2014/01/Zima.ilustracija.1.jpg

Foto: Ilustracija 

Sukladno vremenskim prognozama tijekom slijedećih nekoliko dana očekuju se snježne oborine, te niske temperature uslijed čega će nastupiti zimski uvjeti na cestama, a tijekom kojih će kolnici biti prekriveni snijegom ili će na kolnicima biti poledica. 

Kako bi se tijekom nastupa ovih zimskih uvjeta na cestama događanje prometnih nesreća svelo na minimum, podsjećamo da je za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjen promet motornim vozilima bez propisane zimske opreme i teretnim automobilima s priključnim vozilima. 

Ističemo da se pod zimskom opremom motornih vozila čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona, podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače. 

Pod zimskom opremom autobusa podrazumijevaju se lanci na pogonskim kotačima ili zimske gume (M+S) postavljene na pogonske kotače, a autobusi i teretna vozila koja zbog tehničkih razloga ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima. 

Kako bi osigurali protočnost i sigurnost prometa, policijski službenici će vršiti pojačani nadzor korištenja zimske opreme, te iz daljnjeg prometovanja isključivati motorna vozila bez zimske opreme i teretne automobile s priključnim vozilima. 

Vozače molimo da način vožnje prilagode uvjetima na cesti i vremenskim uvjetima odnosno da smanje brzinu kretanja vozila, povećaju razmak između vozila prilikom vožnje u slijedu i da se prije svake radnje vozilom u prometu uvjere da istu mogu na siguran način izvesti.

Na pješake i vozače bicikala apeliramo da obavezno koriste nogostupe odnosno biciklističke staze i trake. Vozače bicikala podsjećamo na obavezno korištenje reflektirajućih prsluka odnosno reflektirajuće odjeće noću i u uvjetima smanjene vidljivosti, a pješake na obavezno korištenje izvora svjetlosti ili reflektirajućih materijala. Ne savjetujemo sudjelovanje biciklima u prometu na kolniku tijekom zimskih uvjeta. 

U slučaju potrebe, policijski službenici će fizički regulirati promet na cestama, te molimo sve sudionike u prometu da postupaju sukladno znacima policijskih službenika. 

Sve sudionike u prometu molimo za povećan oprez.