Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Photo PU_KK/Vijesti/2015/08/palica pol..bmp

Tijekom vikenda, od 14. do 17. kolovoza, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je šest prometnih nesreća, od čega tri nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima je jedna osoba teško ozlijeđena, a tri osobe lakše, te tri prometne nesreće s materijalnom štetom. 

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 14. do 17. kolovoza, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je šest prometnih nesreća, od čega tri nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima  je jedna osoba teško ozlijeđena, a tri osobe lakše, te tri prometne nesreće s materijalnom štetom. Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su: brzina neprimjerena uvjetima (3), nepropisno pretjecanje (1) i nepropisna vožnja (2). Jedan je vozač pod utjecajem alkohola prouzročio prometnu nesreću.

Policijski službenici, prilikom nadzora prometa sankcionirali su 81 prometni prekršaj, od čega 31 prekršaj upravljanja pod utjecajem alkohola i četiri prekršaja vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom. 

U posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva smještano je bilo pet vozača, dok je jedna osoba bila uhićena. Protiv kojeg je proveden žurni prekršajni postupak na nadležnom prekršajnom sudu, a izrečena mu je novčana kazna te kazna zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije. 

Najveća koncentracija alkohola izmjerena je u nedjelju, 16. kolovoza, u 14.50 sati u Svetom Petru Orehovcu, kada je 37-godišnji vozač osobnog automobila zatečen pod utjecajem alkohola od 2,98 promila, te je bio smješten u posebnu prostoriju policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva. 

Najveća izmjerena brzina kretanja zabilježena je 14. kolovoza, u 20 sati između mjesta Reka i Velika Mučna, kada je vozač upravljao motociklom  krećući se brzinom od 165,8 km/h na mjestu sa dozvoljenom brzinom kretanja 60 km/h. 

 Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Obzirom da u predstojećim danima slijede nepovoljne vremenske prilike s kišnim oborinama, podsjećamo da kiša, osim što djeluje na vozače, djeluje i na stanje ceste. Pod utjecajem kiše,  kolnici postaju klizavi. Potrebno je voditi računa da na mokrim cestama kočenje traje približno tri puta dulje nego na suhima te je važno  da ne vozite odmah iza automobila koji je ispred vas. Neka između vas i vozila ispred uvijek bude udaljenost nešto veća od dviju dužina automobila. 

Potrebno je provjeriti da li prednja i stražnja svjetla, svjetla kočnica i pokazivači smjera rade pravilno. Isto tako, provjeriti da li su brisači za kišu u ispravnom stanju. U slučaju jake kiše, preporuča se stati uz rub ceste, uključiti sva četiri pokazivača smjera i pričekati da se kiša smiri. 

Nadalje, na sve vozače apeliramo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, te ih podsjećamo da konzumacija alkoholnih pića negativno utječe na vozačke sposobnosti, dok upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola uvelike povećava mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba u istima. 

Apeliramo na vozače da je brzinu upravljanja vozilima nužno prilagoditi uvjetima na cesti, uz maksimalno štovanje prometne signalizacije.