Rezultati akcije " Poštujte naše znakove "

Photo PU_KK/Vijesti/2011/10/PNZ_300.jpg

Foto: Pu koprivničko-križevačka  

Tijekom srpnja, kolovoza i rujna, policijski službenici Policijske uprave koprivničko-križevačke proveli su preventivnu akciju „Poštujte naše znakove“. 

Tijekom Akcije, u dogovoru s ravnateljima škola i prosvjetno - pedagoškim službama održana su edukativna predavanja u 23 osnovne škole sa pripadajućih 63 područnih razrednih odjeljenja ili područnih škola, koliko ih na području Policijske uprave ima. Djeca su tom prilikom upoznata sa sigurnim načinom sudjelovanja u prometu. U svim školama postavljeni su plakati „Poštujte naše znakove”. Predavanja su održana u 168 razreda, od čega 101 prvi razred, 29 drugih razreda, 18  trećih razreda i 20 četvrtih razreda. 

Predavanjima je prisustvovalo 1 380 djece, od čega 1 150 polaznika prvih razreda, 100 polaznika drugih razreda, 58 polaznik trećih razreda i 72 polaznika četvrtih razreda osnovnih škola. 

U predavanjima su djeca upoznata sa načinom kretanja pješaka i biciklista, uređajem za davanje svjetlosnih znakova, znacima što ih koriste policijski službenici prilikom fizičke regulacije prometa, te ponašanju u školskim autobusima. Prilikom predavanja djeci je podijeljen promidžbeni materijal – rasporedi sati, olovke, gumice i informativke „Poštujte naše znakove. 

Tijekom mjeseca rujna policijski službenici za preventivu u cestovnom prometu prisustvovali su roditeljskim sastancima roditelja djece prvih razreda četiri osnovne škole i 10 područna razredna odjeljenja i tom prilikom upoznali roditelje o načinu sigurnog sudjelovanja njihove djece u prometu. Roditeljskim sastancima prisustvovalo je 322 roditelja. 

Tijekom srpnja i kolovoza izvršen je pregled stanja cestovne infrastrukture i prometne signalizacije u zonama škola i dječjih vrtića, kojom prilikom su uočena dva nedostatka koja su se odnosila na izblijedjele prometne znakove obavijesti „Obilježen pješački prijelaz “, a koji nedostaci su otklonjeni prije početka školske godine. 

U mjesecu rujnu vršen je pojačani nadzor prometa u zonama škola, kojom prilikom je utvrđeno 39 prekršaja. Poradi  ne propuštanja djece - pješaka na pješačkim prijelazima sankcionirano je devet vozača, zbog prekoračenja brzina kretanja sankcionirana su dva vozača, zbog vožnje pod utjecajem alkohola sankcioniran je jedan vozač, dok su ostali vozači sankcionirani zbog ostalih prekršaja. 

Policijski službenici su na frekventnijim raskrižjima u blizini škola, u vrijeme dolaska djece u školu i odlaska djece kućama vršili i fizičku regulaciju prometa. Kako bi se, osim represivno, na vozače djelovalo i preventivno, u 106 službi korišteni su preventivni uređaji za nadzor brzine kretanja. 

Prilikom nadzora prometa u zonama škola djeci je podijeljeno 300  označivača stranica – bookmarka,  koje je izradio Pododsjek za sigurnost cestovnog prometa ove Policijske uprave, a čiji tisak financirao Savjet za sigurnost cestovnog prometa Koprivničko-križevačke županije. 

U rujnu su održana predavanja u četiri dječja vrtića, kojima je obuhvaćeno 11 grupa odnosno prisustvovalo 260 djece. Na temu sudjelovanja djece u prometu i provođenja preventivne akcije „Poštujte naše znakove “ bilo je postavljeno pet izložbi. 

U sklopu akcije „ Poštujte naše znakove “, 3. rujna, na Trgu A. Nemčića u  Križevcima i 15. rujna, na Trgu Sv. Jurja u Đurđevcu, u suradnji s AK Đurđevac i Križevci, provedene su preventivne akcije „Sigurno i vješto u prometu “, kojom prigodom su dijeljeni promidžbeni materijali koji se odnose na sudjelovanje djece u prometu. 

U četvrtak, 15. rujna, u Policijskoj postaji Đurđevac i  u utorak, 27. rujna, u knjižnici i čitaonici „ Fran Galović ” u Koprivnici održane su pričaonice i igraonice na kojima je 42 djece predškolske dobi bojalo crteže i rješavalo radne listiće izrađene od strane Pododsjeka za sigurnost cestovnog prometa ove PU. 

Povodom Dana policije, 29. rujna, na Trgu J. J. Strossmayera u Križevcima održane su prezentacije rada prometne policije, kojom prilikom su djeci prvih razreda osnovnih škola i predškolskim grupama dječjih vrtića, koji su posjetili izložbu, ponovno održana predavanja o sigurnom sudjelovanju u prometu. 

Također u sklopu obilježavanja Dana policije, u tjednu otvorenih vrata od 28. do 30. rujna, Policijsku upravu, Postaju prometne policije, Policijsku postaju Đurđevac i PGP Koprivnica posjetilo je devet predškolskih grupa iz pet dječjih vrtića, te učenici četiri osnovne škole, odnosno 438 djece. U sklopu posjeta djeca su upoznata sa sigurnim sudjelovanjem u prometu, podijeljeni su im preventivni materijali – kemijske olovke, olovke, gumice i informativke. 

Tijekom mjeseca rujna u funkciju je stavljena Školska prometna jedinica OŠ „ Đuro Ester “ u Koprivnici.  Školske prometne jedinice OŠ „ Blaž Mađer “ u Novigradu Podravskom, OŠ „ Ljudevit Modec “ i „Vladimir Nazor “ u Križevcima biti će stavljene u funkciju tijekom listopada. 

Prilikom dogovora za održavanje edukativnih predavanja ravnateljima i učiteljima, te na predavanjima djeci i na roditeljskim sastancima, promovirana je „ Prometna učilica “.