Oprezno u prometu tijekom predstojećeg vikenda

Photo PU_KK/Vijesti/2009/12/auto_policija06.jpg

Foto: Ilustracija  

Tijekom predstojećeg vikenda,  od 27. do 29. lipnja, na području Županije koprivničko - križevačke, održati će se manifestacije „Podravski motivi“ u Gradu Koprivnici, „Legenda o picokima“ u Gradu Đurđevcu i moto-utrke u Gradu Križevci, kojom prilikom se očekuje veći broj građana koji će prisustvovati navedenim manifestacijama. 

Slijedom toga, tijekom cijelog vikenda promet će biti većeg intenziteta. Istovremeno zbog općenito povećanog prometa na cestama, povećava se i broj prometnih nesreća, kao i broj stradalih osoba u njima. 

U gradovima Koprivnici, Križevcima i Đurđevcu zbog velike frekvencije motornih vozila, ali i većeg broja pješaka i vozača bicikala, moguće je povremeno sporije dovijanje prometa.U slučaju sporijeg odvijanja prometa sve sudionike u prometu pozivamo na strpljenje, a posebice vozače motornih vozila. Kako bi se što prije osiguralo normalno odvijanje prometa policijski službenici će, po potrebi, vršiti regulaciju prometa, te je potrebno postupati sukladno njihovim znacima. 

Zbog održavanja rečenih manifestacija doći će i do povećanog konzumiranja alkoholnih pića, te apeliramo na naše sugrađane da ne sjedaju za upravljač svojih automobila ako su konzumirali alkoholna pića. 

Kako bismo spriječili tragične posljedice,  vozačima koji su konzumirali alkohol savjetujemo:

- ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite – koristiti će vam, a nećete nikoga dovesti u životnu opasnost, 

- koristite usluge taxi prijevoza, jer će to biti daleko sigurnije,  

- ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag, 

- zamolite nekoga trijeznog da vas odveze, 

- ne zaboravite da za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola niti jedan razlog nije opravdan, 

- vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu. 

S obzirom da se očekuje lijepo vrijeme tijekom predstojećeg vikenda, očekuje se i veći broj vozača mopeda i motocikala kojima savjetujemo da prije sudjelovanja u prometu provjere tehničku ispravnost uređaja na svojim vozilima, da provjere ispravnost svoje opreme i da istu obavezno koriste, da prilagode brzinu vožnje uvjetima na cesti, da ne voze slalom između vozila i naravno da se pridržavaju svih zakonskih propisa. 

Na sve sudionike u prometu apeliramo: smanjite brzinu i vožnju prilagodite uvjetima vidljivosti, izbjegavajte naglo kočenje i naglo zakretanje upravljača, povećajte razmak do vozila ispred, posebno ako se krećete u   koloni, vozite što bliže desnom rubu kolnika, pozorno pratite rubnu crtu, rub kolnika ili bankinu, vodeći računa da na    cesti mogu biti pješaci ili biciklisti koji se teško opažaju, vežite se sigurnosnim pojasom i vi i putnici (naročito je bitno naglasiti  pravilno korištenje dječje sjedalice), pješačkim prijelazima se približavajte smanjenom brzinom kretanja i   povećanim oprezom, obratite pozornost prilikom kretanja kroz naseljena mjesta, te vodite računa o skliskom kolniku zbog nanošenja zemlje s oranica, naročito na lokalnim cestama.           

Također podsjećamo mlade vozače da se pridržavaju zakonskih ograničenja koja vrijede za njih, da ne upravljaju vozilima nakon konzumacije alkoholnih pića u kombinaciji s nepropisnom brzinom, te da se s izlazaka vrate sretno kući. 

Većina prometnih nesreća događa se jer sudionici u prometu grubo krše osnovne prometne propise, te će stoga policijski službenici Policijske uprave koprivničko-križevačke posebnu pozornost posvetiti stanju sigurnosti cestovnog prometa te poduzeti preventivne kao i represivne aktivnosti prema sudionicima u prometu koji grubo krše prometne propise.