Najava akcije nadzora alkoholiziranosti vozača

Photo PU_KK/Vijesti/2014/alkotest02.jpg

Foto: Ilustacija

Tijekom siječnja 2014. godine na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježeno je 45 prometnih nesreća, od čega 13 nesreća s ozlijeđenim osobama i 32 nesreće s materijalnom štetom. U ovim nesrećama sudjelovalo je 100 sudionika, od kojih su dva sudionika teže ozlijeđena, a 18 sudionika je lakše ozlijeđeno.

Od 100 sudionika njih 12 (12 %) imalo je alkohol u organizmu. U odnosu na siječanj prošle godine bilježi se povećanje broja sudionika pod utjecajem alkohola za 71 % (1/2013 – 7).

Vozači pod utjecajem alkohola prouzročili su četiri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama i osam s materijalnom štetom, odnosno ukupno 12 nesreća, što čini 27 % ukupnog broja prometnih nesreća. U ovim nesrećama pet je osoba lakše ozlijeđeno.

Kako bi se smanjilo stradavanje sudionika u prometu i broj prometnih nesreća, te povećala razina sigurnosti prometa na cestama, u subotu i nedjelju, 22./23. veljače, Policijska uprava koprivničko - križevačke provoditi će akciju „Nadzor alkoholiziranosti vozača“.

Tijekom akcije policijski službenici vršiti će i testiranje vozača na opojne droge, te će posebnu pozornost posvetiti mladim vozačima i počiniteljima prometnim prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola u povratu.


Dobro je podsjetiti

Alkohol je jedan od najčešćih uzročnika stradavanja u prometu

Ako sjedate za volan, postoji samo jedan izbor – bez alkohola. Vaš život je predragocjen da biste ga utopili u alkoholu.

Vozače pozivamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne sudjeluju u prometu. Policija će spram vozača pod utjecajem alkohola poduzimati sve raspoložive zakonske mjere.
Ponovno podsjećamo da se upravljanjem pod utjecajem alkohola eksponencijalno povećava rizik događanja prometnih nesreća. Tako kod koncentracije alkohola 0,50 g/kg alkohola u organizmu postoji dva puta veća mogućnost za događanje prometne nesreće, a kod koncentracije od 1,20 g/kg alkohola u organizmu postoji 35 puta veća mogućnost događanja prometne nesreće. Stoga, pozivamo sve vozače da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti.