Rezultati pojačanog nadzora teretnih automobila i autobusa

Photo PU_KK/Vijesti/2009/11/policajac_autocesta01.jpg

U vremenskom razdoblju od 13. do 19. veljače, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke proveden je pojačani nadzor teretnih automobila i autobusa.

Foto: Ilustracija 

U vremenskom razdoblju od 13. do 19. veljače, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke proveden je pojačani nadzor teretnih automobila i autobusa. 

Policijski službenici kontrolirali su 458 vozila, od čega 55 teretnih automobila i pet autobusa. Ukupno je utvrđeno 260 prekršaja, od čega, 17 prekršaja vozača teretnih automobila i 15 prekršaja vozača autobusa. 

Izvršen je 41 tehnički pregled teretnih automobila i četiri tehnička pregleda autobusa, o čemu su  sačinjeni Zapisnici o tehničkom  pregledu vozila na cestama. Jedan autobus upućen je na izvanredni tehnički pregled gdje je utvrđena teža tehnička neispravnost, te je isti isključen iz prometa. 

Sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama utvrđeno je 13 prekršaja vozača teretnih automobila, od čega po prekršajima: devet prekršaja odnosilo se na pretovar, dva prekršaja nekorištenja zimske opreme za vrijeme zimskih uvjeta na cestama, jedan prekršaj prekoračenja dopuštene brzina kretanja i prekršaj ne postupanje po prometnom znaku.

Sukladno Zakonu o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prometu utvrđen je jedan prekršaj neposjedovanja tahografskih listića za prethodnih 28 dana i tri prekršaja nepravilnog korištenje tahografa. 

Sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama utvrđeno je 12 prekršaja vozača autobusa, od čega po prekršajima: šest prekršaja odnosilo se na neispunjavanje posebnih uvjeta za organizirani prijevoz djece, tri prekršaja upravljanje tehnički neispravnim vozilima i tri prekršaja prijevoza više osoba nego ima ugrađenih sjedala u vozilu te sukladno Zakonu o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prometu utvrđena su tri prekršaja nepravilnog korištenja tahografskih listića. 

U vrijeme pojačanog nadzora prometa, zabilježeno je 11 prometnih nesreća, od čega, dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima su dvije osobe lakše ozlijeđene. 

Vozači teretnih automobila sudjelovali su pet prometnih nesreća, od čega, u jednoj prometnoj nesreći s ozlijeđenom osobom u kojoj je jedna osoba lakše ozlijeđena, dok vozači autobusa nisu sudjelovali u prometnim nesrećama.