Rezultati pojačanog nadzora prometa tijekom vikenda - 41 vozač pod utjecajem alkohola

Photo PU_KK/Vijesti/2016/03/kapa,palica.bmp

Tijekom vikenda Policijska uprava koprivničko - križevačka provodila je pojačani nadzor alkoholiziranosti vozača. Posebna pozornost bila je posvećena, osim nadzoru alkoholiziranosti vozača, mladim vozačima i počiniteljima prometnih prekršaja u povratu, a policijski službenici su sankcionirali i sva ostala gruba kršenja prometnih propisa.

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, 11. do 14. studenoga, na području Policijske uprave koprivničko – križevačke zabilježene su dvije prometne nesreće s materijalnom štetom kao jedinom posljedicom. Nesreće su zabilježene zbog neprilagođene brzine, a izazvali su ih vozači pod utjecajem alkohola, od kojih jedan mladi vozač.

Tijekom vikenda Policijska uprava koprivničko - križevačka provodila je pojačani nadzor alkoholiziranosti vozača. Posebna pozornost bila je posvećena, osim nadzoru alkoholiziranosti vozača, mladim vozačima i počiniteljima prometnih prekršaja u povratu, a policijski službenici su sankcionirali i sva ostala gruba kršenja prometnih propisa.

Sankcionirana su 102 prometna prekršaja, od čega 41 prekršaj upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i šest prekršaja upravljanja vozilima nepropisnom i neprilagođenom brzinom.

U provedbi pojačanih mjera tijekom vikenda alkotestiran je 721 vozač, od čega 693 vozača osobnih automobila, 10 vozača bicikala, tri vozača teretnih automobila i pet vozača ostalih vozila. Alkohol iznad dopuštenog utvrđen je kod 35 vozača osobnih automobila i pet vozača bicikla (15 od 0,50 do 1,00 promil, 14 od 1,00 do 1,50 promila,  devet više od 1,50 promila i do 0,50 promila dva vozača. Jedan vozač osobnog automobila je odbio ispitivanje alkoholiziranosti.

Vozilima je pod utjecajem alkohola upravljalo pet mladih vozača (dva do 0,50 promila, dva od 0,50 do 1,00 promil i jedan s više od 1,50 promila.

Radi vožnje pod utjecajem alkohola u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva smješten je jedan vozač, dok su četiri uhićena. Protiv dva vozača provedeni su žurni prekršajni postupci, a jedan vozač je predan na izdržavanje kazne u zatvor u Bjelovaru.

Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u petak, 11. studenoga, u 14.25 sati u Vinogradskoj ulici u Đurđevcu, kada je 50 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,37 promila. Vozač je bio uhićen i protiv njega je proveden žurni prekršajni postupak u kojem je kažnjen novčanom kaznom od 6300 kuna i zabranom upravljanja vozilima B kategorije pet mjeseci.

Najveća koncentracija alkohola kod mladog vozača utvrđena je subotu, 12. studenoga, u 23.03 sati u Svetom Petru Čvrstecu, kada je 22 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem od 2,23 promila. Vozač je bio uhićen.

 

Dobro je podsjetiti 

Oprezno u prometu

Ponovno ističemo da upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola pridonosi češćem izazivanju prometnih nesreća, posebice nesreće sa stradalim osobama i velikom materijalnom štetom.

Posebno ističemo da za mlade vozače vrijedi apsolutna zabrana upravljanja vozilima nakon konzumacije alkoholnih pića.

Svim vozačima savjetujemo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilom u prometu na cesti, već da koriste usluge javnog prijevoza ili taksi službe, da zamole prijatelja ili člana obitelji koji posjeduje valjanu vozačku dozvolu i koji nije konzumirao alkoholna pića da upravlja vozilom ili da vozilo ostave parkirano na parkiralištu i pješice se upute kući.

Vozače molimo da tijekom nepovoljnih vremenskih uvjeta smanje brzinu kretanja i povećaj razmak između vozila, te da budu izrazito oprezni u zonama pješačkih prijelaza, prijelaza biciklističkih staza preko ceste i raskrižjima.

Za vrijeme kiše i magle, te noću, kada je uvelike smanjena vidljivost, u cilju povećanja njihove uočljivosti, pješaci trebaju obavezno korištenje reflektirajuće materije ili izvora svjetlosti, a vozači bicikala trebaju obavezno koristiti reflektirajuće prsluke ili reflektirajuću biciklističku odjeću.

Ujedno podsjećamo pješake na obvezu kretanja postojećim nogostupima i obilježenim pješačkim prijelazima odnosno vozače bicikala na korištenje postojećih biciklističkih traka i staza