Najava akcije "Poštujte naše znakove"

Photo PU_KK/Vijesti/2012/08/poš.znakove300.gif

Početkom mjeseca rujna, usporedno s početkom školske godine, oko 1 200 djece s područja Koprivničko – križevačke županije po prvi puta će samostalno sudjelovati u prometu na cestama.

 Foto: Pu koprivničko - križevačka 

Početkom mjeseca rujna, usporedno s početkom školske godine, oko 1 200  djece s područja Koprivničko – križevačke županije po prvi puta će samostalno sudjelovati u prometu na cestama. Djeca na taj način postaju aktivni sudionici u prometu, izloženi svim opasnostima koje cestovni promet nosi sa sobom.

Kako bi se djeca educirala o sigurnom sudjelovanju u prometu i bolje upoznala s opasnostima cestovnog prometa, s ciljem smanjivanja njihovog stradavanje, Policijska uprava koprivničko - križevačka, i ove godine, provodi akciju „Poštujte naše znakove“.

U sklopu akcije „Poštujte naše znakove“ policijski službenici će održati edukativna predavanja u svim prvim razredima osnovnih škola na području županije. Osim edukacije djece, održati će se i kratka edukativna predavanja roditeljima putem roditeljskih sastanaka u osnovnim školama.

Tijekom rujna policijski službenici, pripadnici prometnih jedinica mladeži i školskih prometnih jedinica, vršiti će tjelesnu regulaciju prometa kod ugroženijih osnovnih škola, te i na taj način osigurati sigurnost djece.

Policijski službenici će na prometnicama u zonama škola vršiti pojačan nadzor prometa, a posebno će se nadzirati obveze vozača spram pješaka koji prelaze cestu na obilježenom pješačkom prijelazu, nadzor brzine kretanja vozilima u zonama škola, nadzor prijevoza djece te nadzor zaustavljanja i parkiranja vozila u zonama škola. 

U razdoblju od 1. rujna 2011. g. do 15. lipnja 2012. godine, za trajanja školske godine, na prometnicama Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježeno je 565 prometnih nesreća. Od ovog broja prometnih nesreća zabilježene su četiri prometne nesreće s poginulim osobama, 230 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 331 prometna  nesreća s materijalnom štetom. U  prometnim nesrećama tijekom navedenog razdoblja sudjelovalo je 1 276 osoba, od kojih su četiri osobe smrtno stradale, 54 osobe su teško ozlijeđene a 249 osoba je lakše ozlijeđeno.

Analizirajući dobnu strukturu sudionika u prometnim nesrećama u gore navedenim nesrećama sudjelovalo je 88 – ero djece.

Djeca su sudjelovala u 63 prometne nesreće, od čega u dvije nesreće sa poginulim osobama, 38 nesreća s ozlijeđenim osobama i 23 nesreće s materijalnom štetom. U ovim nesrećama dva djeteta su teško ozlijeđena, a tri djeteta su lakše ozlijeđena. Analizirajući podatke o svojstvu sudionika, utvrđeno je da su djeca u prometnim nesrećama  sudjelovala kao putnici u osobnim vozilima (66 djece), putnici u teretnim vozilima (dva djeteta), putnici na traktoru (dva djeteta), putnici na biciklu (dva djeteta), te vozači bicikla (četiri djeteta) i pješaci (12).

Djeca su prouzročila osam prometnih nesreća, od čega sedam nesreća s ozlijeđenim osobama, u kojima nesrećama su četiri djeteta koja su prouzročila prometne nesreće lakše ozlijeđena. Vrste prometnih nesreća koje su prouzročila djeca bile su bočni sudar (četiri), nalet na pješaka (tri) i ostale vrste (jedan), a do nesreća je došlo uslijed ostalih grešaka pješaka (četiri), oduzimanja prednosti prolaska (tri) i nepropisnog skretanja (jedan).

U rečenom razdoblju nisu zabilježene prometne nesreće u zonama škola i dječjih vrtića.

 SAVJETI  VOZAČIMA ZA SIGURNO SUDJELOVANJE DJECE U PROMETU:

  • poštujte prometne znakove, propise i pridržavajte se sigurnosnih pravila;
  • slijedite pravilo „pazite – usporite – propustite„ kada se približavate pješačkom prijelazu,
  • pazite na djecu koja hodaju uz cestu, 
  • poštujte ograničenja brzina na 40 km/h u zonama škola,
  • vodite računa na mogućnost istrčavanja djece između parkiranih automobila na cestu, posebno u blizini škola,
  • nemojte parkirati i zaustavljati vozila na nogostupima i pješačko-biciklističkim stazama, jer time smetate pješacima i biciklistima. 

SAVJETI  RODITELJIMA ZA SIGURNO SUDJELOVANJE NJIHOVE DJECE U PROMETU:

  • Sami odaberite najsigurniji, ne nužno i najkraći, put od kuće do škole i uvježbavajte s djetetom sigurno kretanje,
  • Pazite kako se ponašate u prometu, jer djeca oponašaju vaše postupke – zato poštujte prometne propise i sigurnosna pravila!
  • Ukoliko djecu vozite u školu, vodite računa da automobila zaustavite tako djeca izlaze iz vozila na onu stranu na kojoj je nogostup.
  • Izbjegavajte dočekivanje djeteta na drugoj strani ceste, zvanje i mahanje, jer bi pri izlasku iz škole moglo neoprezno potrčati prema vama!
  • Ne puštajte djecu mlađu od 14 g. samu na biciklu na prometnice, osim ukoliko su u pratnji vas ili osobe starije od 16. g. Korištenje zaštitne biciklističke kacige je obavezno!
  • Djecu u automobilima prevozite na stražnjim sjedalima uz obvezno korištenje  sigurnosnih pojaseva! Koristite sigurnosni pojas makar vožnja trajala svega nekoliko minuta. 

SAVJETI  DJECI ZA SIGURNO SUDJELOVANJE U PROMETU:

  • uvijek koristite nogostupe odnosno pješačko - biciklističke staze,
  • ako nema nogostupa krećite se uz lijevi rub kolnika, kako bi mogli vidjeti vozila koje vam dolaze u susret i po potrebi se mogli maknuti s kolnika,
  • cestu uvijek prelazite na obilježenim pješačkim prijelazima,
  • prije prelaska ceste uvjerite se da je možete sigurno prijeći – pogledajte lijevo-desno-lijevo,
  • cestu prijeđite tek kada se vozači automobila zaustave ispred „zebre“ i propuste vas,
  • ako nema „zebre“, cestu prelazite na mjestu koje je osvijetljeno,
  • nemojte se igrati na cesti,
  • postupajte sukladno značenju upaljenog svjetla na semaforu (crveno – stani, zeleno – kreni),
  • nemojte istrčavati na cestu između parkiranih vozila,
  • postupajte po znakovima policijskih službenika, pripadnika jedinica prometne mladeži i školskih prometnih jedinica,
  • biciklom možete dolaziti u školu samo u pratnji osobe starije od 16 godina i sa zaštitnom biciklističkom kacigom na glavi,
  • prilikom vožnje automobilima uvijek koristite sigurnosni pojas, noću i u vrijeme smanjene vidljivosti budite označeni reflektirajućom materijom (dijelovi odjeće koji reflektiraju svjetlost, dijelovi školske torbe koji reflektiraju svjetlost, reflektirajuće marame, prsluci i dr.).