Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda - u svakoj drugoj nesreći alkoholizirani vozač

Photo PU_KK/Vijesti/2016/01/prometni_policajac02.jpg

Unatoč velikom broju poduzetih preventivnih i represivnih aktivnosti policijskih službenika usmjerenih na sprečavanje vožnje pod utjecajem alkohola, tri počinitelja prometnih nesreća (u svakoj drugoj nesreći tijekom vikenda) bili su pod utjecajem alkohola, čime je nastavljen negativan trend iz prošle godine.

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 29. do 31. siječnja, na području Policijske uprave koprivničko -križevačke zabilježeno je šest prometnih nesreća, od čega tri s ozlijeđenim osobama u kojima je pet osoba lakše ozlijeđeno. Okolnosti uslijed kojih su se dogodile prometne nesreće bile su vožnja na nedovoljnoj udaljenosti, brzina neprimjerena uvjetima, nepropisno uključivanje u promet i nepoštivanje prednosti prolaska.

Unatoč velikom broju poduzetih preventivnih i represivnih aktivnosti policijskih službenika usmjerenih na sprečavanje vožnje pod utjecajem alkohola, tri počinitelja prometnih nesreća (u svakoj drugoj nesreći tijekom vikenda) bili su pod utjecajem alkohola, čime je nastavljen negativan trend iz prošle godine.

Ovim putem apeliramo na sve vozače da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, te ih podsjećamo da konzumacija alkoholnih pića negativno utječe na vozačke sposobnosti, dok upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola uvelike povećava mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba.

Tijekom vikenda sankcioniran je 151 prometni prekršaj, od čega 23 prekršaja upravljanja pod utjecajem alkohola i 63 prekršaja vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom.

U posebnim prostorijama do prestanka djelovanja opojnog sredstva zadržana su tri vozača, a dva su uhićena. Protiv jednog vozača je proveden žurni prekršajni postupak u kojem je kažnjen novčanom kaznom, kaznom uvjetnom zatvora i zaštitnom mjerom zabrane upravljanja vozilima B kategorije.

Najveća koncentracija alkohola izmjerena je u petak, 29. siječnja, u 23.35 sati u Potočnoj ulici u Koprivnici, kada je 42 - godišnji vozač upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 2,77 promila.

Najveća brzina kretanja zabilježena je u nedjelju, 31. siječnja, u 0.05 sati u Zagrebačkoj ulici u Svetom Ivanu Žabnu, kada je 48 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom brzinom od 89 kilometara na sat, na dijelu ceste gdje je brzina ograničena na 50 kilometara na sat.

 

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Na sve vozače apeliramo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, te ih podsjećamo da konzumacija alkoholnih pića negativno utječe na vozačke sposobnosti, dok upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola uvelike povećava mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba.

Vozače bicikala podsjećamo na obvezu korištenja biciklističkih staza ili traka, te korištenja reflektirajućeg prsluka ili reflektirajuće biciklističke odjeće noću i u vrijeme smanjene vidljivosti. Također ističemo da tijekom noći i u uvjetima smanjene vidljivosti (kiša, snijeg, magla) na biciklima moraju biti upaljena svjetla – prednje bijelo i stražnje crveno svjetlo.

Vozači motornih vozila brzinu kretanja svog vozila trebaju uskladiti s ograničenjima brzina kretanja u naselju i van naselja, te moraju pratiti događaje na prometnici, postavljenu prometnu signalizaciju, stanje kolnika i vremenske prilike i u skladu s time smanjiti brzinu kretanja svog vozila.