Najava pojačanog nadzora vozača pod utjecajem alkohola i droga

Photo PU_KK/Vijesti/2014/alkohol čaša.bmp

Kako bi se smanjilo stradavanje sudionika u prometu i broj prometnih nesreća, te povećala razina sigurnosti prometa na cestama, od2. lipnja (ponedjeljak) do 8. lipnja (nedjelja) 2014.g.provoditi će se pojačani nadzor vozača pod utjecajem alkohola i/ili droga.  

Foto: Ilustracija 

Tijekom svibnja ove godine na području Policijske uprave koprivničko – križevačke zabilježeno je 58 prometnih nesreća, od čega tri nesreće s poginulim osobama, 27 nesreća s ozlijeđenim osobama i 28 nesreća s materijalnom štetom. U ovim nesrećama sudjelovao je 127 sudionika, od kojih su tri sudionika smrtno stradala, dva sudionika su teže ozlijeđena, a 31 sudionik je lakše ozlijeđen.         

Alkohol je zabilježen kod 15 sudionika prometnih nesreća(12 % ukupnog broja sudionika) ), kod jednog vozača mopeda, devet vozača osobnih automobila, dva vozača traktora, dva vozača bicikla i jednog vozača teretnog automobila.

Vozači pod utjecajem alkohola prouzročili su 11 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i četiri prometne nesreće s materijalnom štetom, odnosno 15 nesreća što čini 26 % ukupnog broja prometnih nesreća.

Kako bi se smanjilo stradavanje sudionika u prometu i broj prometnih nesreća, te povećala razina sigurnosti prometa na cestama, od 2. lipnja (ponedjeljak) do 8. lipnja (nedjelja) 2014.g. provoditi će se pojačani nadzor vozača pod utjecajem alkohola i/ili droga.

Osim prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i droga, policijski službenici sankcionirati će i sva druga gruba kršenja prometnih propisa.

 

Dobro je podsjetiti

Alkohol je jedan od najčešćih uzročnika stradavanja u prometu

Ako sjedate za volan, postoji samo jedan izbor – bez alkohola. Vaš život je predragocjen da biste ga utopili u alkoholu.

Vozače pozivamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne sudjeluju u prometu. Policija će spram vozača pod utjecajem alkohola poduzimati sve raspoložive zakonske mjere.

Ponovno podsjećamo da se upravljanjem pod utjecajem alkohola eksponencijalno povećava rizik događanja prometnih nesreća. Tako kod koncentracije alkohola 0,50 g/kg alkohola u organizmu postoji dva puta veća mogućnost za događanje prometne nesreće, a kod koncentracije od 1,20 g/kg alkohola u organizmu postoji 35 puta veća mogućnost događanja prometne nesreće. Stoga, pozivamo sve vozače da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti.