Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda - obilježili ga alkoholizirani vozači

Photo PU_KK/Vijesti/2016/04/pol.vozilo.bmp

Vozači pod utjecajem alkohola prouzročili su pet prometnih nesreća, od čega tri s ozlijeđenim osobama. U ovim nesrećama stradali su vozači koji su izazvali prometne nesreće, pri čemu su dva vozača teže ozlijeđena, a jedan je lakše ozlijeđen. 

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, 13. do 15. svibnja, na području Policijske uprave koprivničko – križevačke zabilježeno je osam prometnih nesreća. Zabilježene su četiri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama. Nastradale su četiri osobe, od čega su dvije osobe  teško ozlijeđene i dvije lakše ozlijeđene.

Nesreće su zabilježene zbog neprilagođene brzine, vožnje na nedovoljnoj udaljenosti, oduzimanja prednosti prolaska i nepropisnog okretanja.

Vozači pod utjecajem alkohola prouzročili su pet prometnih nesreća, od čega tri s ozlijeđenim osobama. U ovim nesrećama stradali su vozači koji su izazvali prometne nesreće, pri čemu su dva vozača teže ozlijeđena, a jedan je lakše ozlijeđen.

Mladi vozači su prouzročili dvije prometne nesreće s materijalnom štetom. Oba mlada vozača bila su pod utjecajem alkohola, te su obje nesreće izazvali kao vozači osobnih automobila iako nisu stekli pravo na upravljanje motornim vozilima B  kategorije.

Ponovno ukazujemo na opasnosti koje sa sobom nosi upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola odnosno na povećanu mogućnost događanja prometnih nesreća, posebice onih s najtežim posljedicama.

Opetovano savjetujemo svim vozačima da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilom u prometu na cesti, već da koriste usluge javnog prijevoza ili taksi službe, da zamole prijatelja ili člana obitelji koji posjeduje valjanu vozačku dozvolu i koji nije konzumirao alkoholna pića da upravlja vozilom ili da vozilo ostave parkirano na parkiralištu i pješice se upute kući.

Zasebno apeliramo na mlade vozače da upravljaju vozilima samo ukoliko posjeduju valjanu vozačku dozvolu, te ih podsjećamo da za mlade vozače, kao i za „vozače profesionalce“, vrijedi apsolutna zabrana upravljanja vozilima nakon konzumacije alkoholnih pića.

Sankcionirano je 125 prometnih prekršaja, od čega 35 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 27 prekršaja upravljanja vozilima nepropisnom i neprilagođenom brzinom.

U posebnim prostorijama do prestanka djelovanja opojnog sredstva zadržana su dva vozača. Tri vozača su uhićena, a protiv dva  su provedeni žurni prekršajni postupci u kojima su proglašeni krivima i kažnjeni novčanom kaznom, kaznom bezuvjetnog i uvjetnog zatvora. Jedan vozač predan je na izdržavanje izrečene kazne u zatvor u Bjelovaru.

Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u petak, 13. svibnja, u 19.35 sati u Ulici Andrije Palmovića u Rasinji, kada je 44 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,40 promila. Vozač je bio uhićen, te je protiv njega proveden žurni prekršajni postupak u kojem je kažnjen novčanom kaznom od 1000 kuna i kaznom zatvora od 15 dana, uvjetno na jednu godinu.

Najveće prekoračenje ograničenja brzine kretanja utvrđeno je u nedjelju, 15. svibnja, u 22.10 sati u Starogradskoj ulici u Starigradu, kada je 20 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom brzinom od 96 kilometara na sat, iako je brzina ograničena na 50 kilometara na sat.

 

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Vozače molimo da tijekom kišnih oborina, kada su kolnici klizavi, dodatno smanje brzinu kretanja svojih vozila. Brzinu kretanja vozila potrebno je dodatno smanjiti na dionicama cesta koje karakteriziraju zavoji, prijevoji i prilikom približavanja raskrižjima kako bi se mogli, u slučaju potrebe, sigurno zaustaviti.

Vozače mopeda i motocikala molimo da koriste zaštitne kacige i ostalu zaštitnu opremu, te da poštuju prometne znakove i prometna pravila, posebice one koji se odnose na ograničenja brzine kretanja, prednost prolaska kroz raskrižja, pretjecanje i obilaženje, te uključivanje u promet.