Oprezno u prometu!

Photo PU_KK/Vijesti/2009/12/palica01.jpg

Sukladno vremenskim prognozama, danas u poslijepodnevnim satima očekuje se pogoršanje vremenskih uvjeta koje će se nastaviti tijekom cijelog vikenda odnosno očekuju se kišne oborine, a u noći s petka na subotu moguć je i snijeg.

Foto: Ilustracija 

Sukladno vremenskim prognozama, danas u poslijepodnevnim satima očekuje se pogoršanje vremenskih uvjeta koje će se nastaviti tijekom cijelog vikenda odnosno očekuju se kišne oborine, a u noći s petka na subotu moguć je i snijeg. Kako će uslijed kišnih, ali i snježnih padalina koje se očekuju, vidljivost biti smanjena, a kolnici mokri i skliski, molimo sve sudionike da u prometu sudjeluju uz povećan oprez. Istovremeno se na prometnicama očekuje povećana frekvencija vozila, pri čemu će najviše vozila biti u gradovima i na prometnicama koje ih povezuju.             

Ovim putem naglašavamo nužnost usklađivanja načina sudjelovanja u prometu sa značenjima prometnih znakova i svjetala, odnosno znacima i naredbama što ih daju policijski službenici prilikom fizičke regulacije prometa. 

Posebno ističemo da su vozači motornih vozila dužni prilagoditi brzinu kretanja svog vozila stanju kolnika i gustoći prometa na cestama, te da su dužni povećati razmak u odnosu na vozilo ispred sebe, ali i da su dužni osigurati dovoljan razmak između svog vozila i vozila kojeg pretječu, odnosno pješaka kojeg obilaze. 

Ne preporučamo upravljanje vozilima nakon konzumacije alkoholnih pića, jer upravljanje vozila pod utjecajem alkohola za trajanja nepovoljnih uvjeta na cestama često rezultira događanjem najtežih prometnih nesreća. 

Također, vozače upozoravamo da za vrijeme upravljanja mogu koristiti samo tzv. hands-free mobilne uređaje, odnosno da za vrijeme upravljanje vozilom nije dozvoljeno korištenje mobitela bez naprave koja omogućava njegovo korištenje bez uporabe ruku. 

Kako se, osim nepovoljnih vremenskih uvjeta, očekuje i velika frekvencija prometa u gradovima Koprivnica, Križevci i Đurđevac, vozače molimo da svoja vozila parkiraju na za to predviđenim mjestima, odnosno da izbjegavaju zaustavljanja i parkiranja vozila na kolnicima čime se otežava i usporava normalno odvijanje prometa. 

Pješake molimo da za svoje kretanje obavezno koriste nogostupe odnosno biciklističko - pješačke staze i da za vrijeme smanjene vidljivosti budu označeni reflektirajućim materijalom ili izvorom svjetlosti. Cestu je potrebno prelaziti na obilježenim pješačkim prijelazima i vrlo oprezno. 

Vozače bicikala podsjećamo na obvezu korištenja biciklističkih staza i traka, te reflektirajućih prsluka ili biciklističke odjeće noću i u uvjetima smanjene vidljivosti. Ne preporučamo vožnju biciklima na način da se u jednoj ruci drži kišobran jer se na taj način umanjuje stabilnost upravljanja biciklom i povećava mogućnost pada s istog. Vozače bicikala podsjećamo da prije nogo što promijene smjer svog kretanja ili se nastave kretati po prijelazu biciklističke staze ili trake preko ceste, provjere mogu li isto učiniti na siguran način za sebe i ostale sudionike u prometu.