Zimski uvjeti na cestama

Photo PU_KK/Vijesti/2010/02/Zimski-uvjeti11.2.jpg

 Foto: Pu koprivničko-križevačka 

Tijekom dana na području Policijske uprave koprivničko - križevačke očekuje se, sukladno vremenskim prognozama, nastup zimskih uvjeta na cestama. Kako se snježne oborine očekuju tijekom cijelog vikenda, može se očekivati usporeno odvijanje prometa. 

Kako bi se u ovim uvjetima dogodilo što manje prometnih nesreća i smanjilo stradavanje osoba u prometnim nesrećama ponovno podsjećamo vozače da prilagode brzinu kretanja postojećim uvjetima stanja kolnika (snijeg na kolniku, poledica, mokar kolnik i dr) i da se ne zaustavljaju iznenada. Vozačima savjetujemo da povećaju razmak u odnosu na vozilo ispred sebe, izbjegavaju pretjecanja vozila ispred sebe te da svaku promjenu pravca kretanja najave pravovremenim  uključivanjem pokazivača smjerova. Također, prilikom vožnje unatrag potrebno je uključiti sva četiri pokazivača smjera. 

Podsjećamo i na obavezno čišćenje snijega i leda s vozila prije početka vožnje, te korištenje zimske opreme. Policijski službenici će tijekom nastupa zimskih uvjeta na cestama u sklopu nadzora vozila vršiti i nadzor korištenja zimske opreme, te da li je vozilo očišćeno od snijega i leda. Vozila bez zimske opreme i neočišćena vozila isključivati će se iz prometa.  

Ističemo da vozila službi za održavanje prometnica kada vrše radove na osiguranju prohodnosti cesta (ralice prvenstveno) ne treba pretjecati. 

Pješacima ovim putem skrećemo pozornost na korištenje nogostupa, odnosno na dijelovima cesta na kojima nema nogostupa na kretanje uz lijevi rub kolnika. Cestu treba prelaziti na obilježenim pješačkim prijelazima, a ukoliko ih nema na osvijetljenim dijelovima ceste, nakon provjere da se ista može sa sigurnošću prijeći. Ne savjetujemo izlazak na kolnik između parkiranih vozila. 

Apeliramo na vozače bicikala da se u vrijeme nastupa zimskih uvjeta na cestama istima ne sudjeluju u prometu, jer snijeg na kolniku pridonosi velikoj nestabilnosti bicikla i uvelike povećava mogućnost pada s istoga i ozljeđivanje vozača. 

Na vlasnike motornih vozila apeliramo da vozila ne parkiraju, odnosno ostavljaju na kolniku ukoliko za to nema potrebe, kako bi službe nadležne za održavanje prometnica mogle nesmetano vršiti obilaske prometnica i osiguravati prohodnost.