Prezentacijom preventivnog projekta DAN KAO SAN obilježen Dan policije

Photo PU_KK/Vijesti/2013/09/DANKAOSANRadionNasl.jpg

Foto: Pu koprivničko-križevačka

Današnjim aktivnostima završavaju ovogodišnja događanja programa obilježavanja Dana policije. Vjerujemo da su sva događanja koja smo pripremili dostojno uveličala naš dan, a osobito smo zadovoljni što je ovogodišnji program obilježen i radno  - predstavljanjem i početkom provedbe novog preventivnog projekta DAN KAO SAN.

Današnja događanja započela su u 9 sati, kada je izaslanstvo Policijske uprave, na čelu s načelnikom Darkom Repom, položilo vijenac i zapalilo svijeću na Križ života Gradskog groblja „Pri Svetom duhu“ u Koprivnici, u spomen na pripadnike policijske uprave i sve hrvatske branitelje poginule u Domovinskom ratu. I ovom prilikom prisjetili smo se naših dragih kolega i izrazili im veliku zahvalnost za najveću žrtvu koju su dali za obranu slobode i samostalnosti naše domovine.

U 10 sati otvorena je izložba poštanskih markica i razglednica, postavljena u predvorju Policijske uprave. Izloške je prikupio Odsjek za sigurnost cestovnog prometa, uz pomoć Muzeja policije, Hrvatskog filatelističkog saveza, Filatelističkog društva iz Koprivnice, Poštanskog ureda Koprivnica te pojedinaca, građana i policijskih službenika. Na ovim izlošcima prikazan je rad policije, hitnih službi, dati razni savjeti sudionicima u prometu na cestama i prikazane prometnice i prometala u Hrvatskoj.

Potom je u održana konferencija za novinare, na kojoj je predstavljen novi preventivni projekt Policijske uprave usmjeren na pomoć i potporu ranjivim društvenim skupinama - DAN KAO SAN. Načelnik Policijske uprave Darko Rep zahvalio je partnerima u projektu - Županiji koprivničko -križevačkoj, Udruzi osoba s invaliditetom "Bolje sutra", Obiteljskom centru Koprivničko - križevačke županije, Udruzi dragovoljaca i veterana Domovinskog rata iz Koprivnice , Klubu za starije osobe "Mariška" i Udruzi slijepih Koprivničko - križevačke županije, te pozvao predstavnike medija da nas, kao i do sada, poprate i podrže kroz aktivnosti koje ćemo provoditi. Nositeljica projekta, policijska službenica za prevenciju Maja Vrbek predstavila je sam projekt, a o provdebi i značenju projekta govorili su partneri, zamjenik župana Korivničko - križevačke županije Ivan Pal, ravnateljica Obiteljskog centra Željka Koluder Vlahinja, Dragica Zlatar iz Udruge slijepih, Nataša Friščić iz Udruge "Bolje sutra" i policijska službenica ravnateljstva policije Marija Goatti Matijević.

Nakon konferencije svi nazočni, domaćini , partneri, gosti i novinari, nazočili su prvoj radionici iz ovog preventinvog projekta, koja se provodila u sportskoj dvorani  Policijske uprave. Radionicu su provodili Obiteljski centar, Udruga "Bolje sutra", Udruga invalida Koprivničko - križevačke županije i Udruga slijepih, a nazočili su joj policijski službenici iz policijskih postaja. Policijski službenici, ali i gosti ove radionice, stavljeni su "u poziciju da budu osobe s invaliditetom", na način da pokušaju koristiti njihova razna  pomagala na postavljenom poligonu.

U dvorištu Policijske uprave policijski službenici Interventne jedinice policije održali su vježbu situacije policijskog postupanja prilikom nezakonitog prelaska državne granice, hvatanja i uhićenja počinitelja, a jednom "ozlijeđenom" počinitelju prvu pomoć uporabom automatskog vanjskog defibrilatora pružili su djelatnici hitne medicinske pomoći.

Na kraju je u restoranu Policijske uprave održano svečano primanje načelnika Policijske uprave, kojemu su uz rukovoditelje ustrojstvenih jedinica nazočili župan Darko Koren i predstavnici gradova, predstavnici regionalnog i lokalnog pravosuđa i udruga partnera. Na primanju je dat prikaz do sada provedenih aktivnosti obilježavanja Dana policije, a nazočni su upoznati s rješenjem Ministra unutarnjih poslova o iznimnom promaknuću Romana Vaupotića u zvanje glavnog policijskog inspektora, te odlukom načelnika Policijske uprave da se za uspješno obavljene radne zadatke, profesionalan odnos prema poslu i pozitivan utjecaj na rad ostalih djelatnika pohvaljuju Elimir Brletić, Dario Babić, Tamara Hlebec, Ružica Jalžabetić, Krešimir Sokač, Robert Legradi, Marijan Đukić, Nedjelko Krčmar, Irena Medved, Zoran Zlatar, Željko Škorić, Siniša Solina, Sanja Verbić, Đuro Bukovčan, Željko Grgešić, Ivan Čordašev, Kristina Filipović; Dobrinko Topić, Nikola Hasan, Mario Imbriovčan, Zoran Pavlović, Sabina Fabijanović, Stjepan Halavuk, Dejan Novaković i Ivica Petričević.