"Dan kao san" - Edukativno predavanje u Đelekovcu

Photo PU_KK/Vijesti/2014/11/PLAKAT-B2.jpg

Foto: Pu koprivničko-križevačka

U petak, 15. svibnja, na poziv Udruge umirovljenika Koprivnica – Podružnica Đelekovec, policijski službenici Policijske uprave koprivničko – križevačke održali su edukativno predavanje na temu samozaštitnog ponašanja. 

Predavanje je održano na godišnjoj skupštini Podružnice Đelekovec, a bilo je prisutno oko 60 članova, predsjednik rečene podružnice, predsjednik Udruge matice umirovljenika Koprivnica g. Franjo Zirdum i načelnica općine gđa. Štefica Sirutka    .

Na početku predavanje prisutni su upoznati s ciljevima i načinom provedbe projekta pomoći i potpore ranjivim društvenim skupinama „Dan kao san“.

Policijski službenici građane su educirali o samozaštitnom ponašanju u potencijalno opasnim situacijama, te im iznijeli korisne savjete:

- da nikako ne puštaju nepoznate osobe u svoje domove bez obzira kako se iste predstavljaju, te da traže njihovo identificiranje putem važećih dokumenata,

- da ne nasjedaju na povoljne prodaje skupih predmeta ili usluga,

- ukoliko i dogovore nekakav susret u svojem domu da obavezno pozovu  neku osobu od povjerenja,

- da prijave raznorazne slučajeve prosjačenja pod izlikom invaliditeta,

- da nikako ne odaju svoje osobne podatke jer će postati žrtve kaznenih djela (putem telefona, internetom),

- da zaštite svoj dom na način da ne ostavljaju otključana vrata, da ne čuvaju novac ni druge dragocjenosti u svojem domu, a pogotovo ne na svima poznatim mjestima i

- da sva sumnjiva ponašanja - osobe i vozila prijavljuju na broj 192.

Također, policijski službenik Policijske postaje Koprivnica je kroz brojne primjere iz policijske prakse, koji se odnose na počinjenje kaznenih djela krađa, teških krađa provaljivanjem, prijevara, nedozvoljene uporabe osobnih podataka, nastojao objasniti problematiku s ciljem shvaćanja da su to kaznena djela koja su prisutna oko njih, odnosno da se to ne događa nekome drugome.

Poseban naglasak je dat na nužnost međusobne suradnje i važnosti reakcije samih građana kod uočavanja sumnjivih poziva, osoba i vozila.