Vozači mopeda i motocikala: Oprezno u prometu

Photo PU_KK/Vijesti/2016/04/motociikl.1.JPG

Vozači mopeda i motocikala su tijekom ožujka 2017. godine na području PU koprivničko-križevačke sudjelovali u tri prometne nesreće, od čega u dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama. U ovim nesrećama vozač mopeda teško je ozlijeđen, dok je vozač motocikla lakše ozlijeđen. Pod utjecajem alkohola bili su jedan vozač mopeda i vozač motocikala. Okolnosti događanja prometnih nesreća bile su nepropisna brzina, nepoštivanje prednosti prolaska i nepropisno kretanje vozilom po kolniku. Sva tri vozača koristila su zaštitnu kacigu. 

Foto: Ilustracija

Vozači mopeda i motocikala su tijekom ožujka 2017. godine na području PU koprivničko-križevačke sudjelovali u tri prometne nesreće, od čega u dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama. U ovim nesrećama vozač mopeda teško je ozlijeđen, dok je vozač motocikla lakše ozlijeđen. Pod utjecajem alkohola bili su jedan vozač mopeda i vozač motocikala. Okolnosti događanja prometnih nesreća bile su nepropisna brzina, nepoštivanje prednosti prolaska i nepropisno kretanje vozilom po kolniku. Sva tri vozača koristila su zaštitnu kacigu.

S obzirom na dolazak proljeća i povoljne vremenske uvjete, očekuje se i veći broj vozača mopeda i motociklala na cestama. Kako bi se tijekom predstojećeg vikenda, ali i do kraja motorističke sezone, smanjilo stradavanje vozača mopeda i motocikala u prometu na cestama, savjetujemo im povećan oprez i poštivanje prometnih propisa.

Vozače mopeda i motocikala podsjećamo da prije sudjelovanja u prometu provjere tehničku ispravnost uređaja na svojim vozilima, posebice da pozornost posvete uređajima za upravljanje vozilom,  za zaustavljanje i za osvjetljenje ceste i za davanje svjetlosnih znakova (svjetla).  Vozače mopeda i motocikala molimo da ne vrše preinake svojih vozila kojima se povećava razina glasnosti (buke) motora.

Prije nego što započnu vožnju vozače mopeda i motocikala savjetujemo da očiste vizir zaštitne kacige, te da stave zaštitnu kacigu na glavu i pravilno je zategnu; provjere tlak u gumama; upale dnevno ili kratko svjetlo; koriste zaštitnu opremu kako bi sačuvali zdravlje (jakna, hlače, štitnici, čizme i rukavice).

Zasebno apeliramo na vozače mopeda ili motocikala da u slučaju da su konzumirali alkoholna pića, droge ili lijekove koji smanjuju vozačke sposobnosti odnosno ukoliko osjećaju umor, niti ne pokušavaju upravljati mopedom ili motociklom u prometu na cesti jer ove okolnosti povećaju mogućnost događanja prometnih nesreće ili pada s vozila.

Za vrijeme vožnje vozače mopeda i motocikala savjetujemo da:

  • poštuju prometne propise i prometne znakove kojima se regulira brzina kretanja vozila, te da vode računa da brzinu kretanja svojih vozila usklade sa stanjem i uvjetima na kolniku, gustoćom prometa  i karakteristikama ceste (zavoj, prijevoj, raskrižje, pješački prijelaz i dr.),
  • da se kreću uz desni rub kolnika, te da prilikom vožnje u zavojima ne „sijeku zavoje“,
  • da se kreću u koloni jedan iza drugoga, ako voze u skupini;
  • da ne voze slalom između vozila odnosno da izbjegavaju „škare“,
  • da ne pretječu druga vozila na nepreglednim mjestima.

Ujedno, ostale vozače motornih vozila pozivamo na povećani oprez prilikom sudjelovanja u prometu i apeliramo na njih da povećaju svijest o prisutnosti vozača mopeda i motocikala na cestama. Vozače ostalih motornih vozila (osobnih automobila, teretnih automobila, traktora, autobusa) pozivamo na oprez prilikom uključivanja u promet, skretanja ili prolaska kroz raskrižja.