Oprezno u prometu tijekom vikenda i blagdana

Photo PU_KK/Vijesti/2015/08/pol.auto.2.png

Molimo sve sudionike u prometu za strpljivost i poštivanje postavljene prometne signalizacije i znakova koje će im prilikom tjelesne regulacije prometa davati policijski službenici i pripadnici jedinica prometne mladeži.

Foto: Ilustracija

Tijekom predstojećeg vikenda na području Koprivničko - križevačke županije odvijati će se velik broj manifestacija od kojih izdvajamo moto-skup u park šumi Borik u Đurđevcu, održavanje koncerata u sklopu RockLive Festivala na Šoderici, te koncert rock grupe u Gornjoj Rijeci.

Početkom idućeg tjedna, u ponedjeljak, diljem županije obilježavati će se blagdan Velike Gospe. Stoga se u ponedjeljak očekuje povećana frekvencija vozila na prometnicama koje vode prema marijanskim svetištima kako na području Koprivničko - križevačke županije tako i na području susjednih županija.

Na području Koprivničko-križevačke županije očekuje se veliki broj hodočasnika u marijanska svetišta u  Molvama, Močilama, Glogovnici i Gornjoj Rijeci. Isto tako očekuje se pojačani promet u pravcu Ludbrega i Marije Bistrice.

Uslijed velike frekvencije vozila na prilaznim pravcima mjestima misnog slavlja gdje se očekuje moguće usporenje prometnog toka, promet će regulirati policijski službenici Policijske uprave koprivničko - križevačke i pripadnici Jedinice prometne mladeži grada Koprivnice.

Molimo sve sudionike u prometu za strpljivost i poštivanje postavljene prometne signalizacije i znakova koje će im prilikom tjelesne regulacije prometa davati policijski službenici i pripadnici jedinica prometne mladeži.

Sve sudionike u prometu tijekom predstojećeg vikenda i blagdana podsjećamo na nužnost poštivanja dopuštenih brzina kretanja vozila, te poštivanje prometnih znakova kojima se regulira pravo prvenstva prolaska kroz raskrižja i poštivanje svjetala semafora.

Kako se u prometu očekuje i velik broj pješaka i vozača bicikala, iste molimo da za svoje kretanje koriste nogostupe odnosno biciklističke staze/trake. Pješake podsjećamo da noću trebaju biti dodatno označeni izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom, a vozače bicikala da noću budu označeni reflektirajućom biciklističkom odjećom ili reflektirajućim prslucima.

Vozačima mopeda i motocikala, kao i osobama koje će se prevoziti na njima, savjetujemo da obavezno koriste homologirane zaštitne kacige koje će biti pravilno pričvršćene.

Na sve vozače motornih vozila, a posebice vozače motocikala, apeliramo da  ne pretječu kolone vozila, da ne pretječu druga vozila na nepreglednim mjestima kao što su zavoji ili prijevoji, te da ne ulijeću u „škare“.

Kako će se tijekom predstojećeg vikenda i blagdana Velike Gospe održava velik broj javnih okupljanja, očekuje se da će veći broj vozača konzumirati alkoholna pića. Ponovno upozoravamo da upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola uvelike pridonosi događanju najtežih prometnih nesreća i stradavanju osoba u cestovnom prometu.

Kako bi vozači koji su konzumirali alkoholna pića, putnici koje prevoze, ali i ostali sudionici u prometu, sigurno stigli na svoja odredišta, savjetujemo im da koriste usluge taxi-službe ili javnog prijevoza ili da zamole drugog vozača koji posjeduje valjanu vozačku dozvolu i koji nije konzumirao alkoholna pića da upravlja vozilom ili da vozilo ostave parkirano na parkiralištu ugostiteljskog objekta i kući se upute pješice.

Za poseban oprez u prometu molimo mlade vozače, te ih ponovno podsjećamo da za njih vrijede ograničenje od 0,00 promila alkohola u organizmu. Ujedno, apeliramo na mlade vozače da se ne dokazuju agresivnim i rizičnim stilom vožnjom, već poštivanjem prometnih propisa i uvažavanjem svih ostalih sudionika u prometu.

Ujedno, kako bi se spriječilo činjenje kaznena djela krađe i provalnih krađa u osobne automobile, savjetujemo građane da svoje automobile, ali i ostale prostore, zaključavaju, te da u automobilima ne ostavljaju vrijedne predmete (osobne dokumente, torbice, mobitele, novčanike, itd) i na taj način izbjegnu mogućnost provaljivanja i krađe iz svojih automobila i stambenih objekata. Savjetujemo im da stvari uvijek ponesu sa sobom, a ukoliko ih ostavljaju u automobilima da ih stave na mjesta na kojima nisu jasno vidljivi i uočljivi.