Đurđevac: Predavanje u sklopu projekta "Zdrav za 5" i "Mjeseca borbe protiv ovisnosti"

Photo PU_KK/Vijesti/2014/11/Zdrav.za.5.Dju.4.jpg

Foto: Pu koprivničko-križevačka 

U utorak, 18. studenoga, policijske službenice za nadzor i planiranje - za prevenciju Ureda načelnika održale su predavanja za 72 učenika 8.a, 8.b., 8.c. i 8.d. razreda OŠ „Grgura Karlovčana“ Đurđevac. Predavanju su bili nazočni djelatnici osnovne škole. 

I ove školske godine, Policijska uprava provodi projekt „Zdrav za pet“ - projekt prevencije ovisnosti i zlouporabe droga, alkohola i igara na sreću te očuvanja i zaštite okoliša, kojemu je cilj educirati učenike osmih razreda osnovne te prvih i drugih razreda srednje škole o zdravom načinu života. 

Tema današnjeg predavanja je bila„Štetne posljedice i kaznenopravni aspekti zlouporabe alkohola“ u sklopu Komponente I - podkomponente I projekta „Zdrav za 5“, a ova je aktivnost ujedno i prva aktivnost u sklopu obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti. 

Učenici su upoznati s načinom provedbe projekta „Zdrav za 5“ i do sada provedenim aktivnostima na području županije (edukativnim predavanjima i radionicama na otvorenom prostoru). 

Problematika zlouporabe alkohola i droga predočena je učenicima kroz konkretne primjere iz medija: upoznalo ih se s posljedicama i kaznenopravnim aspektima zlouporabe alkohola i droga (uništavanje imovine pod utjecajem alkohola, narušavanje javnog reda i mira, posljedice konzumacije alkohola/droga prilikom sudjelovanja u prometu na cestama). 

Također, ih se upoznalo sa zakonskim odredbama koje se odnose na zlouporabu alkohola/droga: Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira, Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti, Zakon o suzbijanju zlouporabe droga.

Naglasak predavanja je bio na štetnim posljedicama koje mogu prouzročiti alkohol i droga, odnosno koje su posljedice za njih i njihovu budućnost, te cijelu obitelj.