„Stop provalama u automobile“

Photo PU_KK/Vijesti/2011/10/ProvaleUVozila_300.jpg

Foto: Pu koprivničko-križevačka

Na području Policijske uprave koprivničko - križevačke primijećen je trend porasta kaznenih djela koja se odnose na provale u vozila te krađe iz vozila. Tako je tijekom 2010. godine zabilježeno 12 ovakvih kaznenih djela, dok je u devet mjeseci 2011. godine zabilježeno 15 kaznenih djela provalnih krađa i krađa iz vozila.

Kako bi se građani informirali o ovim pojavnim oblicima kaznenih djela i mjerama samozaštite Policijska uprava je izradila preventivni letak  “Stop provalama u automobile”.

Ovom preventivnom akcijom pozivamo građane da vozila parkiraju na vidljivom i po mogućnosti čuvanom parkiralištu, da torbice, putne torbe i druge vrijedne predmete ne ostavljaju na vidljivim mjestima (policama, sjedalima). Vrećice ili torbice koje nisu dragocjene također privlače pozornost lopova pa materijalna šteta može biti veća od ukradenih predmeta.
Također, pozivamo građane da ne ostavljaju ključeve u vozilu bez nadzora, a kada izlaze iz vozila da zatvore sva vrata i prozore, poklopce prtljažnika i spremnika za gorivo. Ako postoji mogućnost, dobro je izvući audio i video opremu vozila te uključiti alarmni uređaj, ukoliko postoji.

Letak “Stop provalama u automobile” kontakt policajci i drugi policijski službenici dijeliti će građanima  na većim parkirališnim prostorima, većih trgovačkih centara, mjesnih groblja i drugim prostorima gdje se u narednom razdoblju očekuje veća frekvencija osoba i vozila.

Jedna od većih aktivnosti održati će se u četvrtak, 27. listopada, između 12 i 14 sati na parkiralištu gradskog groblja "Pri Sv. Duhu" u Koprivnici kod Ulice Ivana Česmičkog, gdje će letke dijeliti i davati savjete građanima kontakt policajci Policijske postaje Koprivnica, uz nazočnost policijskog službenika za prevenciju Policijske uprave.