U sklopu projekta "Promicanje vrijednosti domovinskog rata" održan okrugli stol

Photo PU_KK/Vijesti/2014/04/okrugli.stol.300.jpg

Pu koprivničko-križevačka 

Udruga dragovoljaca i veterana  Domovinskog rata Republike Hrvatske, Podružnica Koprivničko – križevačke županije, u utorak, 29. travnja organizirala je niz svečanih aktivnosti.

U 16 sati u Muzeju grada Koprivnice organizirana je izložba ratnih fotografija  uz obilježavanje  19. godina od Vojno redarstvene operacije Bljesak na temu „SJP Ban u Vojno – redarstvenoj operaciji Bljesak“. Izložbu je otvorio Ivica Jurenec, ratni zapovjednik postrojbe.

U 17 sati u Župnoj crkvi Sv. Petra i Pavla Apostola u Peterancu svetu misu za sve poginule branitelje u domovinskom ratu predvodio je monsinjor Vjekoslav Huzjak, biskup Bjelovarsko – križevački, dok je misu za pokojnog generala Miralema Alečkovića predvodio Ozren Bizek, župnik u Peterancu i policijski kapelan.

Nakon svete mise branitelji i članovi udruga u Hlebinama položili su vijenac na grob preminulog generala Miralema Alečkovića.

Potom je u Hlebinama u društvenom domu – galerija Hlebine održan treći po redu okrugli stol u sklopu projekta „Promicanje vrijednosti domovinskog rata“ Ministarstva branitelja. Tema okruglog stola bila je „Specijalna policija u Domovinskom ratu 1991. – 1995. s osvrtom na policijsku postrojbu PU Koprivničko – križevačke – SJP Ban“. Na početku izlaganja sve prisutne pozdravio je predsjednik Podružnice Koprivničko – križevačke županije, Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske Siniša Pavlović.

Sudionici okruglog stola kroz zanimljive teme istaknuli su ulogu specijalne policije ali i  prvih hrvatskih redarstvenika  od 1990. do 1995. godine.

Uz mnogobrojne goste, na kraju svečanog druženja prisutne je pozdravio general pukovnik Mladen Markač, te istaknuo značaj i ulogu svih hrvatskih branitelja u Domovinskom  ratu.