Najava akcije „Nadzor alkoholiziranosti vozača“

Photo PU_KK/Vijesti/2014/alkohol čaša.bmp

Foto: Ilustracija

Tijekom travnja ove godine Policijska uprava zabilježila je 47  prometnih nesreća, od čega 22 nesreće s ozlijeđenim osobama i 25 s materijalnom štetom. Sedam je sudionika teže i 19 lakše ozlijeđeno.

Vozači pod utjecajem alkohola prouzročili su 10 prometnih nesreća (22 posto), od čega šest nesreća s ozlijeđenim osobama (60 posto nesreća uslijed alkohola) i četiri nesreće s materijalnom štetom (40 posto nesreća uslijed alkohola). U ovim prometnim nesrećama jedna je osoba teško, a pet osoba lakše ozlijeđeno.

Od 100 sudionika, 11 ih je imalo alkohol u organizmu, dok je pod utjecajem alkohola bilo je 11 vozača od njih 68 (16 posto).

Kako se ovaj negativan trend ne bi nastavio, odnosno kako bi se smanjio broj vozača koji pod utjecajem alkohola sudjeluju u prometu i kršenjem prometnih propisa pridonose događanju prometnih nesreća, Policijska uprava koprivničko - križevačka će tijekom subote i nedjelje, 24. i 25. svibnja provoditi preventivno - represivnu akciju „Nadzor alkoholiziranosti vozača“. Akciju će istovremeno provoditi i Policijska uprava bjelovarsko - bilogorska.

Policijski službenici uključeni u provođenje akcije će posebnu pozornost posvetiti mladim vozačima i počiniteljima prometnih prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola u povratu, a osim upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola sankcionirati će i sva ostala gruba kršenja prometnih propisa.

 

Dobro je podsjetiti

Alkohol je jedan od najčešćih uzročnika stradavanja u prometu

Ako sjedate za volan, postoji samo jedan izbor – bez alkohola. Vaš život je predragocjen da biste ga utopili u alkoholu.

Vozače pozivamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne sudjeluju u prometu. Policija će spram vozača pod utjecajem alkohola poduzimati sve raspoložive zakonske mjere.

Ponovno podsjećamo da se upravljanjem pod utjecajem alkohola eksponencijalno povećava rizik događanja prometnih nesreća. Tako kod koncentracije alkohola 0,50 g/kg alkohola u organizmu postoji dva puta veća mogućnost za događanje prometne nesreće, a kod koncentracije od 1,20 g/kg alkohola u organizmu postoji 35 puta veća mogućnost događanja prometne nesreće. Stoga, pozivamo sve vozače da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti.