Najava pojačanog nadzora alkoholiziranosti vozača, brzine kretanja vozila i vozača mopeda, motocikala i bicikala

Photo PU_KK/Vijesti/2012/07/IlustracijPUpolicajka.jpg

Praćenjem stanja sigurnosti u cestovnom prometu na području Policijske uprave koprivničko -križevačko u dosadašnjem dijelu 2012. g. vidljivo je, u odnosu na isti vremenski period 2011. g.,

 Foto: Ilustracija 

Praćenjem stanja sigurnosti u cestovnom prometu na području Policijske uprave koprivničko -križevačko u dosadašnjem dijelu 2012. g. vidljivo je, u odnosu na isti vremenski period 2011. g., smanjenje ukupnog broja prometnih nesreća, kako i broja prometnih nesreća s poginulim i ozlijeđenim osobama, ali i nadalje veliki udio događanja prometnih nesreća uslijed vožnje pod utjecajem alkohola, nepropisne ili neprilagođene brzine i prometnih nesreća vozača mopeda, motocikala i bicikala.  

Tako je u dosadašnjem dijelu 2012. godine na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježena 331  prometna nesreća, od čega pet nesreća s poginulim osobama i 129 nesreća s ozlijeđenim osobama i 197 nesreća  s materijalnom štetom. U ovim nesrećama sudjelovalo je726 sudionika, od kojih jepet sudionika smrtno stradalo, 29 sudionika je teško ozlijeđeno, dok je136 sudionika lakše ozlijeđeno. 

Od ukupnog broja sudionika, 122 sudionika imala su alkohol u organizmu ili 17 % , što je u odnosu na isto razdoblje 2011. godine smanjenje broja sudionika pod utjecajem alkohola za šest sudionika odnosno 5 % (I. polugod. 2011 – 128). Pod utjecajem alkohola bilo je 111 vozača i sedam putnika, što je u odnosu na isto razdoblje 2011. godine smanjenje broja alkoholiziranih vozača za 11 vozača odnosno 9 % (I. polugod. 2011 - 122).

Vožnja pod utjecajem alkohola uzrok događanja 41 prometne nesreće  u dosadašnjem dijeli 2012. g., što iznosi 12 % ukupnog broja prometnih nesreća. U odnosu na isti period 2011. g. zabilježeno je smanjenje broja  prometnih nesreća u kojima je uzrok bio alkohol za 5 % (I. polugod. 2011. – 43). U tim nesrećama petsudionika je teško ozlijeđeno (17 % od ukupnog broja teško ozlijeđenih), a 18 sudionika je lakše ozlijeđeno (13 % od ukupnog broja lako ozlijeđenih).

Od 86 prometnih nesreća u kojima je brzina bila okolnost, zabilježene su četiri prometne nesreće s poginulim osobama i 37 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama. U usporedbi s nesrećama zabilježenimu istom razdoblju 2011. g.,  ukupni broj ovih nesreća smanjen je za  23 % (I. polugod. 2011. – 112). U tim nesrećama ukupno je  stradalo 50 osoba, od kojih su četiri osobe smrtno stradale, sedam osoba je teško a 39 lakše ozlijeđeno. Uspoređujući broj stradalih osoba s prošlom godinom, vidljivo je smanjenje ukupnog broja ozlijeđenih za 28 % (I. polugod. 2011. – 69), povećanje broj smrtno stradalih osoba za 33 %  (I. polugod. 2011. – 3), smanjenje broja teško ozlijeđenih osoba za 50 % (I. polugod. 2011. – 14), te smanjenje broja lakše ozlijeđenih osoba za 25 % (I. polugod. 2011. – 52).

Vozači mopeda i motocikala sudjelovali su u19 prometnih nesreća, od čega u jednoj nesreći s poginulom osobom i 17 nesreća s ozlijeđenim osobama i jednoj nesreći s materijalnom štetom. U odnosu na isti period 2011. g. zabilježeno je smanjenje prometnih nesreća za 29 % (I. polugod. 2011. – 27), smanjenje prometnih nesreća s poginulim osobama za 67 % (I. polugod. 2011. – 3) i smanjenje prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama 11 % (I. polugod. 2011. – 19). Prometne nesreće je prouzročilo pet vozača mopeda i šest vozača motocikala. U ovim nesrećama smrtno je stradao jedan vozač motocikla, pet vozača motocikla je teško ozlijeđeno, dok je osam vozača mopeda, tri vozača motocikla i dva putnika na motociklu lakše ozlijeđeno. Od devet vozača mopeda zaštitnu kacigu nisu koristila dva vozača mopeda koji su u prometnim nesrećama lakše ozlijeđeni, dok od 10 vozača motocikala zaštitnu kacigu nisu koristila dva vozača motocikala, od kojih je jedan vozač teško ozlijeđen, a drugi koji je smrtno stradao istu nije koristio propisno.  

Vozači bicikala sudjelovali su u 27 prometnih nesreća, od čega u dvije nesreće s poginulim osobama i 23 nesreće s ozlijeđenim osobama. U usporedbi s nesrećama vozača bicikala zabilježenim u istom razdoblju 2011.g. ukupni broj nesreća povećan je za 4 % (2011. - 26), s time da je broj prometnih nerseća s poginulim osobama povećan za 50 % (2011. - 1), a broj prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama povećan za 15 % (2011. - 20). Prometne nesreće je prouzročilo 13 vozača bicikala. U ovim nesrećama stradalo je 25 vozača bicikala, od čega su dva vozača smrtno stradala, osam vozača teško je ozlijeđeno, dok je 15 vozača lakše ozlijeđeno. 

Kako bi se smanjilo stradavanje u prometu i smanjio broj prometnih nesreća u kojima sudjeluju alkoholizirani vozači, vozači mopeda, motocikala i bicikala odnosno vozača koji ne poštuju ograničenja brzina kretanja, te povećala razina sigurnosti prometa na cestama, od 7. srpnja do 10. srpnja 2012.g. na području Policijske uprave koprivničko - križevačke provesti će se pojačani nadzor alkoholiziranosti vozača, brzine kretanja vozila i vozača mopeda, motocikala i bicikala.

Tijekom provođenja pojačanog nadzora prometa policijski službenici biti će posebno usmjereni na sprečavanje i sankcioniranje prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, pri čemu će posebnu pozornost posvetiti mladim vozačima, nadzor brzine i sankcioniranje utvrđenih prekoračenja ograničenja brzine kretanja vozila, prekršaje vozača mopeda, motocikala s posebnim naglaskom na korištenje propisane, homologirane i propisno pričvršćene zaštitne kacige te upravljanje odgovarajućom kategorijom vozila, te na prekršaje vozača bicikala s naglaskom na korištenje reflektirajućeg prsluka noću.

Osim rečenih prekršaja, policijski službenici će sankcionirati i sva druga gruba kršenja prometnih propisa.