Najava pojačanog nadzora alkoholiziranosti vozača

Photo PU_KK/Vijesti/2014/alkotest02.jpg

Foto: Ilustracija

U razdoblju od 1. siječnja do 15. ožujka 2014. godine, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježene su 104 prometne nesreće, od čega 30 nesreća s ozlijeđenim osobama i 74 s materijalnom štetom.

U ovim nesrećama sudjelovalo je 255 sudionika, od kojih je šest sudionika teže ozlijeđeno, a 36 sudionika je lakše ozlijeđeno.

Od 255 sudionika njih 26 ili 10 % imalo je alkohol u organizmu. Pod utjecajem alkohola bila su 24 vozača - 21 vozač osobnog automobila, jedan teretnog automobila i dva vozača traktora. Ovi vozači čine 15 % ukupnog broja vozača.

Vozači pod utjecajem alkohola prouzročili su sedam prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 16 s materijalnom štetom, odnosno ukupno 23 nesreće, što čini 22 % ukupnog broja prometnih nesreća.

Kako bi se smanjilo stradavanje sudionika u prometu i broj prometnih nesreća, te povećala razina sigurnosti prometa na cestama, u petak i subotu, 21. i 22. ožujka, Policijska uprava koprivničko - križevačka provoditi će pojačani nadzor vozača pod utjecajem alkohola.

Tijekom provođenja pojačanog nadzora vršiti će se i testiranje vozača na prisutnost droga u organizmu.

Osim prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i/ili droga, policijski službenici sankcionirati će i sva druga gruba kršenja prometnih propisa.

 

Dobro je podsjetiti

Alkohol je jedan od najčešćih uzročnika stradavanja u prometu

Ako sjedate za volan, postoji samo jedan izbor – bez alkohola. Vaš život je predragocjen da biste ga utopili u alkoholu.

Vozače pozivamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne sudjeluju u prometu. Policija će spram vozača pod utjecajem alkohola poduzimati sve raspoložive zakonske mjere.

Ponovno podsjećamo da se upravljanjem pod utjecajem alkohola eksponencijalno povećava rizik događanja prometnih nesreća. Tako kod koncentracije alkohola 0,50 g/kg alkohola u organizmu postoji dva puta veća mogućnost za događanje prometne nesreće, a kod koncentracije od 1,20 g/kg alkohola u organizmu postoji 35 puta veća mogućnost događanja prometne nesreće. Stoga, pozivamo sve vozače da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti.