Požari na otvorenom prostoru - upozorenje na okolnosti spaljivanja biljnog otpada

Photo PU_KK/Vijesti/2013/03/AutoPoliicijaVrata.jpg

Foto: Ilustracija

U dosadašnjem dijelu 2017. godine na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježeno je 12 požara otvorenog prostora, dok ih je cijele prošle godine zabilježeno devet. Ovi požari posljedica su nepoštivanja odnosvnih odrednica zaštite od požara tijekom spaljivanja biljnog otpada.

Jučer, 3. travnja, zabilježena dva nova požara otvorenog prostora.

Kod Botova na neutvrđeni način došlo je do zapaljenje suhe trave, trstine i šikare na prostoru oko jezera , na površini oko pet hektara. U požaru je izgorio i drveni objekt na obali s inventarom, a vlasnik je oštećen za oko 3500 kuna. Požar su lokalizirali vatrogasci JVP Koprivnica i lokalnih DVD-a.

Jučer oko 13 sati kod Lukovca 62 – godišnjak je spaljivao granje na livadi, a požar se proširio na oko 20 hektara mlade šume.  Opožareno je oko 20 hektara. Požar su lokalizirali vatrogasci JVP Koprivnica i lokalnih DVD-a.

 

Dobro je podsjetiti

Zaštita od požara - upozorenje na okolnosti spaljivanja biljnog otpada

Dolaskom proljeća i povoljnijih vremenskih prilika započinju i radovi na pripremanju poljoprivrednog zemljišta, uz koje je uvijek vezano i spaljivanje biljnog otpada i trave. Nažalost, tada se počinju bilježiti i događaji gdje uslijed nepridržavanja propisa dolazi do proširenja vatre van kontrole osoba koje vrše spaljivanje. Skrećemo pozornost da je potrebno pridržavati se odredaba Zakona o zaštiti od požara, Zakona o šumama te općinskih i gradskih odluka o mjestima i mjerama spaljivanja korova, trave i drugog otpadnog materijala biljnog porijekla te ovom prilikom ponovo ističemo neke od odredaba gore navedenih zakona i odluka:

Podsjećamo da je zabranjeno spaljivanje biljnog otpada i trave noću, za vrijeme jakog vjetra te u blizini šuma i građevina podložnih zapaljenju. Zemljište na kojem se vrši spaljivanje potrebno je izolirati od ostalih površina na kojima se nalaze poljoprivredne kulture, šume i građevine podložne zapaljenju kako bi se izbjegla mogućnost nekontroliranog širenja vatre. Minimalna udaljenost mjesta spaljivanja od gospodarskih građevina mora iznositi 20 metara, a na udaljenosti ispod 200 metara od ruba šume može se ložiti otvorena vatra samo na posebno određenim mjestima i uz poduzimanje određenih mjera opreznosti što ih odredi pravna osoba koja gospodari šumom. Osoba koja obavlja spaljivanje mora biti punoljetna i ne smije napustiti mjesto spaljivanja dok vatra nije u potpunosti ugašena. U slučaju nekontroliranog širenja vatre potrebno je odmah izvijestiti vatrogasce (na tel. 193), policiju (na tel. 192) ili županijski centar 112 (na tel.  112) te započeti sa gašenjem.