Rezultate nadzora prometa tijekom vikenda obilježila vožnja pod utjecjem alkohola

Photo PU_KK/Vijesti/2013/03/AutoPoliicijaVrata.jpg

Foto: Ilustracija

U razdoblju od 13. do 15. rujna na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježeno je pet prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima je jedna osoba teško ozlijeđena, dok je devet osoba lakše ozlijeđeno, te dvije prometne nesreće s materijalnom štetom. Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su neprilagođena brzina, uslijed koje je zabilježeno pet prometnih nesreća, vožnja na nedovoljnoj udaljenosti i nepoštivanje prednosti prolaska. Vozači pod utjecajem alkohola prouzročili su tri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima je jedna osoba teško, a pet osoba lakše ozlijeđeno, te dvije prometne nesreće s materijalnom štetom.

Policijski službenici prilikom nadzora prometa uočili su i sankcionirali 130 prometnih prekršaja, a iz prometa su isključili devet vozila i 36 vozača. Sankcionirana su čak 33 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, 21 vožnja brzinom većom od dozvoljene, 10 nekorištenja sigurnosnog pojasa, šest upravljanja  neregistriranim vozilom, tri upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, pet nepropisnih korištenja mobitela, tri  upravljanja tehnički neispravnim vozilima, dva nekorištenja zaštitne kacige, dva upravljanja motornim vozilima za vrijeme provođenja zaštitne mjere zabrane upravljanja, te drugi prekršaji.

Sukladno Zakonu o obveznom osiguranju u prometu utvrđeno je šest prekršaja upravljanja vozilom za koje nije sklopljena polica obveznog osiguranja.

U posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva bilo je  smješteno 10 vozača. Uhićena su četiri vozača, te su protiv njih provedeni žurni prekršajni postupci u kojima su kažnjeni kaznama zatvora, novčanim kaznama i zaštitnim mjerama zabrane upravljanja motornim vozilima A i B kategorije.

Najveća koncentracija alkohola izmjerena je u subotu, 14. rujna, u 1.25 sati u Marijanskoj ulici u Molvama, kada je 18 - godišnji vozač prije stjecanja prava na upravljanje upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,46 g/kg i pritom prouzročio prometnu nesreću. Vozač je bio smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva, nakon čega je uhićen i doveden na Prekršajni sud u Koprivnici, gdje je kažnjen novčanom kaznom od 9 000 kn, kaznom zatvora od osam dana i zabranom upravljanja vozilima B kategorije 10 mjeseci. Vozač je po završetku žurnog prekršajnog postupka predan na izdržavanje kazne zatvora u zatvor u Bjelovaru.

Najveća brzina kretanja zabilježena je u nedjelju, 15. rujna, u 11.18 sati u Koprivničkoj ulici u Glogovcu, kada je vozač upravljao osobnim automobilom brzinom od 112 km/h, na dijelu ceste gdje je brzina ograničena na 60 km/h.

U noći petak na subotu, 13/14. rujna, od 18 do 6 sati Policijska postaja Đurđevac provela je preventivno-represivno akciju „Nadzor upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola”.

Tijekom akcije izvršen je nadzor 69 vozača, te je utvrđen 21 prometni prekršaj. Pod utjecajem alkohola bilo je 11 vozača. Do otrježnjenja je zadržano sedam vozača, a tri su uhićena, te su protiv njih provedeni žurni prekršajni postupci.

 

Dobro je podsjetiti

Alkohol je jedan od najčešćih uzročnika stradavanja u prometu

Podsjećamo da konzumacija alkoholnih pića negativno djeluje na vozače, odnosno umanjuje vozačke sposobnosti i povećava mogućnost događanja prometnih nesreća.

Stoga vozače savjetujemo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima. Ističemo da mladi vozači imaju dozvoljenu koncentraciju alkohola u organizmu od 0,00 g/kg.