Križevci: Održano predavanje u sklopu projekta "Zdrav za 5"

Photo PU_KK/Vijesti/2012/12/ZdravZa5.jpg

Foto: Ilustracija 

U srijedu, 27. veljače, u OŠ „Vladimir Nazor“ u Križevcima, održane su radionice na temu „Štetne posljedice i kaznenopravni aspekti zlouporabe alkohola“. Radionice su održane za 18 učenika 8.e i 20 učenika 8. d razreda.

Radionicu je održala policijska službenica za prevenciju Ureda načelnika Policijske uprave i policijski službenik za prometnu prevenciju Policijske postaje Križevci , a prisutni su bili i djelatnici škole. 

Učenici su ukratko upoznati s projektom „Zdrav za 5“ koji se provodi na razini cijele Hrvatske. Prikazan im je video uradak „Alcohol social commercial (Know your limit)“ koji prikazuje precjenjivanje vlastitih mogućnosti mlade osobe pod utjecajem alkohola.

Nakon toga učenicima su predočeni rezultati istraživanja - ESPAD (European School Survey Project an Alcohol and other Drugs), koje se kontinuirano provodi u europskim zemljama, pa tako i Hrvatskoj. Zadnje istraživanje je provedeno 2011. godine, u kojem je vidljiv porast pijenja alkohola među mladima u Republici Hrvatskoj: povećana je uporaba alkohola i inhalanata, a prema sva tri pokazatelja uporabe cigarete, alkohola i droga, Hrvatska je iznad Europskog prosjeka.

Također, zabrinjavajuće je to što se mlade osobe iz Hrvatske nalaze na 11. mjestu po pijenju u zadnjih 12 mjeseci (a po pijenju 5 ili više pića zaredom na 3. mjestu). 

Učenicima su prikazane posljedice konzumacije alkohola, slučajevi iz medija i primjeri iz policijske prakse (uništavanje imovine pod utjecajem alkohola, narušavanje javnog reda i mira, tučnjavama pod utjecajem alkohola, stradavanja u prometu). 

Također, učenici su upoznati s zakonskim odredbama Zakona o trgovini, Zakona u ugostiteljskoj djelatnosti, Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, te odredbama članka 95. Obiteljskog zakona.

Kroz primjer narušavanja javnog reda i mira pod utjecajem alkohola i postupanja po članku 95. Obiteljskog zakona, prikazano je postupanje policije i drugih institucija (privođenja u policiju, na sud, podnošenje optužnih prijedloga, izvješćivanja roditelja, centara za socijalnu skrb). 

U drugom dijelu radionice, policijski službenik za prometnu prevenciju, učenicima je prikazao video uradak „Don“t drink and drive“ ( prometna nesreća sa smrtnom posljedicom). Tom prilikom pokušalo se objasniti da samo mala količina alkohola i samo malo nepažnje može dovesti u opasnost njih i druge sudionike u prometu. 

Također, prezentirani su statistički pokazatelji u 2012. godini za Policijsku postaju Križevci. Od 426 sudionika u prometnim nesrećama, njih 43 su bili pod utjecajem alkohola. Tri su osobe teže, a njih 20 lakše ozlijeđeno.

Učenicima se kroz sve ove primjere pokušalo objasniti kako alkohol negativno utječe na njihove živote, a i živote njihovih bližnjih. Kako alkohol utječe na sve sudionike u prometu, vozače, pješake, bicikliste i putnike u vozilima.

Na kraju predavanja, pomoću „pijanih“ naočala, učenicima je prikazano djelovanje alkohola na vozačke sposobnosti.