Najava akcije nadzora brzina

Photo PU_KK/Vijesti/2009/12/palica01.jpg

Kako nepoštivanje ograničenja brzine kretanja te neprilagođavanje brzine kretanja vozila uvjetima na prometnicama i nadalje predstavlja dominantan problem sa stanovišta sigurnosti cestovnog prometa, a u cilju povećanja razine stanja sigurnosti u prometu na cestama i smanjenja broja stradalih osoba, u srijedu, 21. ožujka, provesti će se preventivno - represivna akcija nadzora brzine kretanja vozila.

Foto: Ilustracija

Tijekom veljače 2012. godine na području Policijske uprave koprivničko – križevačke zabilježeno je 48 prometnih nesreća. Nepropisna i neprilagođena brzina kretanja vozila kao uzrok zabilježena je u 19 prometnih nesreća, što je 40 % ukupno zabilježenih prometnih nesreća. Radi nepropisne i neprilagođene brzine dogodila se prometna nesreća s poginulom osobom, šest prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 12 prometnih nesreća s materijalnom štetom. U ovim nesrećama ukupno je stradalo 10 osoba, od čega je jedna osoba smrtno stradala, jedna je teško a osam osoba lakše ozlijeđeno.

Uspoređujući broj prometnih nesreća uslijed brzine s podacima za veljaču 2011. g. vidljivo je povećanje broja prometnih nesreća uslijed brzine za četiri nesreće ili 27 %.  Broj smrtno stradalih osoba povećan je za jednu osobu a broj lakše ozlijeđenih povećan je za dvije osobe ili 33 %, dok je došlo do smanjenja broja teško ozlijeđenih osoba za jednu osobu.

Tijekom veljače ove godine policijski službenici su sankcionirali 134 vozača poradi kršenja ograničenja brzina kretanja, pri čemu je 67 vozača (50 % sankcioniranih) upravljalo vozilima brzinama koje su od 20 do 30 km/h veće od ograničenja, a 37 vozača (28 % sankcioniranih) je upravljalo vozilima brzinom koja je od 30 do 50 km/h veća od dopuštene.

Kako nepoštivanje ograničenja brzine kretanja te neprilagođavanje brzine kretanja vozila uvjetima na prometnicama i nadalje predstavlja dominantan problem sa stanovišta sigurnosti cestovnog prometa, a u cilju povećanja razine stanja sigurnosti u prometu na cestama i  smanjenja broja stradalih osoba, u srijedu, 21. ožujka, provesti će se preventivno - represivna akcija nadzora brzine kretanja vozila.

Akcijom će se obuhvatiti sve prometnice na području Policijske uprave i tom prilikom koristiti će se svi uređaji za nadzor brzine kretanja vozila.