Najava pojačanog nadzora prometa

Photo PU_KK/Vijesti/2010/11/policajac01.jpg

Kako bi se smanjilo stradavanje u prometu i smanjio broj prometnih nesreća u kojima sudjeluju alkoholizirani vozači, vozači mopeda i motocikala ili uslijed prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, te povećala razina sigurnosti prometa na cestama, od 14 sati 21. lipnja do 6 sati 26. lipnja na području Policijske uprave provesti će se pojačani nadzor vožnje pod utjecajem alkohola, brzine kretanja vozila i vozača mopeda i motocikala.

Foto: Ilustracija

U razdoblju od 22. do 25. lipnja održat će se tri javna okupljanja većeg opsega -  manifestacije Picokijada u Đurđevcu, Roosters moto-skup na Šoderici i moto utrka u Križevcima. Ova javna okupljanja će pridonijeti povećanom broju vozača u prometu, posebice vozača mopeda i motocikala, te se očekuje i povećanje broja prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola i prekoračenja dopuštenih brzina kretanja vozila, kao i događanja prometnih nesreća.

Od ukupnog broja sudionika prometnih nesreća ove godine, 103 sudionika (18%) bilo je pod utjecajem alkohola, dok su stradala 32 sudionika, odnosno 30 % stradalih sudionika.  Dva sudionika prometnih nesreća pod utjecajem alkohola su smrtno stradala ( 67 % od ukupnog broja smrtno stradalih), tri sudionika su teže ozlijeđena (13 % od ukupnog broja teško ozlijeđenih) i 17 sudionika je lakše ozlijeđeno (24 % od ukupnog broja lako ozlijeđenih).

Od 70 prometnih nesreća u kojima je brzina bila okolnost, zabilježene su tri prometne nesreće s poginulim osobama i 28 s ozlijeđenim osobama. U tim nesrećama ukupno je  stradalo 40 osoba, od kojih su tri osobe smrtno stradale, šest je teže a 31 osoba lakše ozlijeđena. Uspoređujući broj stradalih osoba s prošlom godinom vidljivo je smanjenje ukupnog broja ozlijeđenih za 32 % (2011. – 59).

Vozači mopeda i motocikala sudjelovali su u 15 prometnih nesreća, od čega u 14 prometnih nesreća  s ozlijeđenim osobama. U ovim nesrećama stradalo je 15 vozača mopeda i motocikala, od čega je pet vozača motocikla zadobilo teške tjelesne ozljede, dok je pet vozača mopeda i pet vozača motocikla zadobilo lake tjelesne ozljede.

Kako bi se smanjilo stradavanje u prometu i smanjio broj prometnih nesreća u kojima sudjeluju alkoholizirani vozači, vozači mopeda i motocikala ili uslijed prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, te povećala razina sigurnosti prometa na cestama,  od 14 sati 21. lipnja do 6 sati 26. lipnja na području Policijske uprave provesti će se pojačani nadzor vožnje pod utjecajem alkohola, brzine kretanja vozila  i vozača mopeda i motocikala.