Oprezno u prometu!

Photo PU_KK/Vijesti/2013/04/prometni_policajac02.jpg

Foto: Ilustracija  

Pred nama je vikend u kojem se, unatoč povremenim kišnim pljuskovima, očekuju povoljni vremenski uvjeti. Mnogi građani će stoga u prometu sudjelovati u svojstvu pješaka odnosno vozača bicikala, mopeda i motocikala. 

Ovim putem podsjećamo pješake da za svoje kretanje koriste nogostupe i pješačko-biciklističke staze, te da kolnik prelaze na obilježenim pješačkim prijelazima. Naglašavamo obavezu pješaka da se prije nego što započnu s prelaskom kolnika uvjere, gledanjem lijevo – desno – lijevo, da cestu mogu sigurno prijeći. Ne savjetujemo prelaženje cesta na način da se između parkiranih vozila stupa na kolnik. Starije građane podsjećamo da obilježeni pješački prijelazi nisu mjesta predviđena za razgovor, te da se nepotrebno ne zadržavaju na kolniku. 

Vozače bicikala podsjećamo na obavezu korištenja biciklističkih staza i traka, te ih molimo da ne upravljaju biciklima na nogostupima i obilježenim pješačkim prijelazima jer su te površine namijenjene pješacima. 

Posebno apeliramo na roditelje da djecu mlađu od 14 godina ne puštaju da sami biciklima sudjeluju u prometu, osim ako imaju potvrdu o osposobljenosti za samostalno upravljanje biciklom. Ističemo i obvezu korištenja zaštitne biciklističke kacige za vozače bicikala mlađe od 16. godina. 

Vozače mopeda i motocikala molimo da poštuju prometne znakove i pravila, te da posebice vode računa o vlastitoj, ali i sigurnosti ostalih sudionika u prometu, prilikom uključivanja u promet, pretjecanja, obilaženja i skretanja, te naročito vozače motocikala da poštuju ograničenja brzina kretanja u naseljenim mjestima i na otvorenim dijelovima prometnica. 

Naglašavamo da na mopedima i motociklima, i za vrijeme ljetnog računanja vremena, tijekom dana  moraju biti upaljena kratka svjetla. Vozače mopeda i motocikala, kao osobe koje oni prevoze, podsjećamo na obavezno korištenje ispravne, homologirane i pričvršćene zaštitne kacige. 

Na sve vozače motornih vozila  apeliramo da za vrijeme kišnih oborina smanje brzinu kretanja svojih vozila i povećaju međusobni razmak. 

Kako je tijekom prošlog vikenda velik broj vozača koji su prouzročili prometne nesreće bio pod utjecajem alkohola, vozačima savjetujemo da nakon konzumacije alkoholnih pića upravljanje vozilima prepuste osobama koja posjeduju vozačke dozvole potrebne kategorije i nisu im izrečene zaštitne mjere zabrana upravljanja i koja nisu konzumirale alkoholna pića, ili da koriste usluge taxi-službe. 

Mladim vozačima ponovno skrećemo pozornost da za njih vrijedi apsolutna zabrana konzumacije alkoholnih pića prije nego što započnu upravljati vozilima, te da ne smiju upravljati osobnim automobilima čija je snaga motora veća od 80 kW.