Rezultati akcije „Mir i dobro“

Photo PU_KK/Vijesti/2013/01/MID.png

Foto: Ilustracija

"Mir i dobro" naziv je preventivne akcije koju Ministarstvo unutarnjih poslova RH već tradicionalno organizira kako bi božićni i novogodišnji blagdani protekli u miru, a povećala se opća sigurnost građana te postigla zadovoljavajuća razina javnog reda i mira.

U provedbi akcije „Mir i dobro“ Policijska uprava koprivničko – križevačka je u razdoblju od 16. prosinca 2013. do 8. siječnja 2014. godine na svom području provela niz aktivnosti preventivnog djelovanja, u svrhu održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira te opće sigurnosti građana.

U tom razdoblju policijski službenici su oduzeli dva komada oružja, 1048 komada raznog streljiva, dva komada eksplozivnih sredstava, te 13 komada pirotehničkih sredstava. Zabilježena su dva prekršaja nezakonitog posjedovanja oružja i streljiva, za koja su prijavljene četiri osobe, te tri kaznena djela za koja su prijavljene  tri osobe.

Ukupno je zabilježeno 13 prekršaja protiv javnog reda i mira, a prijavljeno je 16 osoba, te 21 kazneno djelo za koje je prijavljeno 11 osoba.

Zabilježene su tri posljedice uporabe pirotehničkih sredstava.

U petak, 27. prosinca, u Svetom Petru Orehovcu u eksploziji improvizirane eksplozivne naprave ozlijeđene su dvije osobe. Naime, oko 15.30 sati u dvorištu obiteljske kuće 20 - godišnjak i 21 - godišnjak su punili mužar barutom, papirom i sitnim kamenjem, a  u jednom trenutku došlo je do nekontrolirane eksplozije, pri čemu je 20 – godišnjak teže, a 21 – godišnjak lakše ozlijeđen.

U utorak, 31. prosinca, oko 21.15 sati u Koprivnici u Ulici braće Radić nepoznata osoba je u pravcu obiteljske kuće bacila neutvrđeno pirotehničko sredstvo, koje je eksplodiralo prilikom udara u prozor kuhinje. Oštećena je roleta i razbijeno staklo prozora. Nije bilo ozlijeđenih osoba, a materijalna šteta cijeni se na oko 2 000 kuna.

U srijedu, 1. siječnja, oko 0.10 u Križevcima u Ulici Matije Gupca, najvjerojatnije uslijed pada neutvrđenog pirotehničkog sredstva, zapalile su se ploče krovišta terase, a potom i drveni ormar na terasi. Požar je većim dijelom ugasio vlasnik kuće. Nije bilo ozlijeđenih osoba, a materijalna šteta cijeni se na oko 5 000 kuna.

Nisu zabilježena druga ozljeđivanja, propucavanja niti druge posljedice uporabe pirotehničkih i drugih eksplozivnih ubojitih sredstava.
 

Dobro je podsjetiti

Uporaba pirotehničkih sredstava razreda II i III dopuštena je samo u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja, a zabranjena je njihova uporaba u zatvorenim prostorijama i na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba.