Održane preventivne aktivnosti u Križevcima

Photo PU_KK/Vijesti/2013/09/simulacija.P.N.300.gif

Foto: Pu koprivničko - križevačka 

U srijedu, 25. rujna u 10 sati u Križevcima na Trgu J. J. Strossmayera održana je simulacija prometne nesreće i postupak hitnih službi nakon zaprimanja dojave o događanju prometne nesreće. 

Tom prilikom Ured za zaštitu i spašavanje, Zavod za hitnu medicinu, Javna vatrogasna postrojba, Policijska postaja Križevci i Auto moto klub Križevci prikazali su svoj rad tijekom izvlačenja ozlijeđenih osoba iz vozila i upućivanje ozlijeđenih osoba u Zavod za hitnu medicinu, vršenje očevidnih radnji na mjestu događaja, gašenje požara prilikom zapaljenja vozila i čišćenje prometnice po završetku očevidnih radnji, te odvoz vozila s mjesta događaja. 

Gradsko društvo Crvenog križa iz Križevaca prisutnima je prikazalo detaljnije pružanje prve pomoći u slučaju zadobivenih ozljeda vratne kralježnice, te ozljeda glave, prsnog koša i ekstremiteta, kao i postupak pružanja prve pomoći u slučaju da je osoba bez svijesti. 

Voditeljica Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave koprivničko - križevačke detaljno je opisala vršenje očevidnih radnji na mjestu događaja, te daljnji tijek postupka policije nakon utvrđenih ozljeda sudionika. 

Osim simulacije prometne nesreće građani su upoznati s posebnom intervencijskom opremom vatrogasnih vozila, aktivnostima koje provodi Gradsko društvo Crvenog križa, aktivnostima Auto moto kluba Križevci s naglaskom na edukaciju budućih vozača motornih vozila, aktivnostima Ureda za zaštitu i spašavanje i Centra 112. 

Na infu pultu Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave i Policijske postaje Križevci građani su se mogli upoznati s načinom rada uređaja koji se koriste u nadzoru cestovnog prometa za detekciju opojnih droga, utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti i brzine kretanja vozila, te su im podijeljeni preventivni materijali vezani uz povećanje stupnja sigurnosti sudionika u prometu. Posebni interes prisutni su iskazali za tzv. „pijane naočale“. 

Prisutne je posebno zanimao postupak pružanja prve pomoći pomoću vanjskog defibrilatora, te je nekolicina isprobala rad rečenog uređaja. 

U sklopu rečenog, održana je i nagradna igra za buduće vozače od strane Auto moto kluba Križevci, te su najuspješniji osvojili vrijedne nagrade, a od strane Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa najuspješniji najmlađi posjetitelji osvojili su promidžbene materijale MUP-a (pernice, bojanke i dr.