Rezultati pojačanog nadzora vožnje pod utjecajem alkohola, vozača mopeda, motocikala i bicikala

Photo PU_KK/Vijesti/2009/12/palica01.jpg

U razdoblju od 16. do 20. svibnjana području Policijske uprave koprivničko -križevačke proveden pojačani nadzor vožnje pod utjecajem alkohola, vozača mopeda, motocikala i bicikala.

 Foto: Ilustracija  

U razdoblju od 16. do 20. svibnjana području Policijske uprave koprivničko -križevačke proveden pojačani nadzor vožnje pod utjecajem alkohola, vozača mopeda, motocikala i bicikala. 

Policijski službenici kontrolirali su 477 vozača i vozila, od čega 15 vozača mopeda, 21 vozača motocikala i 17 vozača bicikala, te je ukupno utvrđeno 190 prometnih prekršaja.           

Zbog vožnje pod utjecajem alkohola sankcionirana su 44 vozača ( do 0,50 g/kg – 2; od 0,51 do 1,00 g/kg – četiri vozača; od 1,01 do 1,50 g/kg – 19 vozača; iznad 1,50 g/kg – 19 vozača). Utvrđeno je petprekršaja vozača mopeda (upravljanje pod utjecajem alkohola, nenošenje zaštitne kacige, upravljanje neregistriranim vozilom, nenošenje vozačke dozvole i upravljanje vozilom bez sklopljene police obveznog osiguranja u prometu - čl. 4 ZOOP-u), sedamprekršaja vozača motocikala (prekoračenje dopuštene brzine kretanja, vožnja neprilagođenom brzinom, dva prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, upravljanje vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, stavljanje reg. pločica na vozilo na način da iste nisu vidljive i nepropisno kretanje kolnikom) i 21 prekršaj vozačabicikala ( 11 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, pet prekršaja nekorištenja reflektirajućih prsluka ili druge reflektirajuće biciklističke odjeće, četiri prekršaja upravljanja tehnički neispravnim vozilom i prekršaj nekorištenja svjetala). 

Osim nadzora vozača pod utjecajem alkohola, te prekršaja vozača mopeda, motocikala i bicikala policijski službenici su utvrđivali i druge prekršaje, te su tom prilikom utvrdili prekršaje: 50 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 12 nekorištenja sigurnosnog pojasa, sedam prekršaja oduzimanja prednosti prolaska, sedam pretovara, šest prekršaja upravljanja tehnički neispravnim vozilima, pet nepropisna parkiranja, četiri upravljanja vozilima prije stjecanja prava, tri prekršaja upravljanja vozilom kojemu je isteklo važenje prometne dozvole, tri nepropisna mimoilaženja, tri prekršaja upravljanja neregistriranim vozilom i dr. 

Iz prometa je isključeno ukupno 47 vozača i 10 vozila, dok je privremeno oduzeto 10 vozačkih dozvola. Utvrđeno je pet prekršaja sukladno Zakonu o obveznim osiguranjima u prometu. 

Najveća koncentracija alkohola izmjerena je u nedjelju 20. svibnja, u 11.40 sati u Malim Grabičanima, kada je hrvatski državljanin (1954) upravljao traktorom pod utjecajem alkohola od 3,54 g/kg. Vozač je bio smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva, nakon čega je uhićen, te će tijekom 21. svibnja protiv istog biti proveden žurni prekršajni postupak. 

Najveća brzina zabilježena je u subotu, 19. svibnja, u 2.49 sati na Varaždinskoj cesti u Koprivnici kada je hrvatski državljanin (1979), pod utjecajem alkohola od 1,52 g/kg, upravljao motociklom brzinom od 132 km/h, na dijelu ceste gdje je brzina ograničena na 60 km/h. Vozač je bio smješten u posebnu prostoriju do otriježnjenja, nakon čega je uhićen i doveden na Prekršajni sud u Koprivnici gdje je kažnjen kaznom zatvora od 10 dana uvjetno na godinu dana, novčanom kaznom od 2 700 kuna i zabranom korištenja inozemne vozačke dozvole u R. Hrvatskoj  osam mjeseci.  

Tijekom provedbe pojačanih aktivnosti u nadzoru prometa u posebnu prostoriju za smještaj do otrježnjenja smješteno je bilo 19  vozača. Poradi počinjenih prekršaja uhićeno je bilo osam vozača, te su protiv uhićenih vozača provedeni žurni prekršajni postupci u kojima su isti kažnjeni kaznom zatvora, kaznama uvjetnog zatvora, novčanim kaznama, zabranama upravljanja vozilima B i C1 kategorije i zabranama korištenja inozemne vozačke dozvole A kategorije. Jedan vozač predan je u zatvor u Bjelovaru na izdržavanje kazne zatvora. 

Na području Policijske uprave u činjenju prekršaja u povratu zatečena su četiri vozača. 

U vrijeme pojačanog nadzora prometa, dogodilo se je 12 prometnih nesreća, od čega četiri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima je jedna osoba teško ozlijeđena, dok su tri osobe lakše ozlijeđene. U šest prometnih nesreća sudionici su bili pod utjecajem alkohola. Zabilježena je prometna nesreća s materijalnom štetom u kojoj je sudjelovao vozač mopeda koji je bio pod utjecajem alkohola, te prometna nesreća s ozlijeđenom osobom u kojoj je sudjelovao vozač motocikla i vozač bicikla (koji je lakše ozlijeđen). 

Tijekom provođenja pojačanog nadzora vozačima su dijeljeni letci „Motociklisti i mopedisti – oprez!“ i „Vozači osobnih i teretnih automobila, ne zaboravite, cesta nije samo vaša – dijelite je s vozačima mopeda i motocikala“ koje je izradio Pododsjek ove Policijske uprave.