Rezultati nadzora alkoholiziranosti vozača, brzine kretanja vozila i vozača mopeda i motocikala

Photo PU_KK/Vijesti/2009/12/palica01.jpg

Od 17 do 24 sata, 19. srpnja, na području Policijske uprave provedena je preventivno - represivna akcija „Nadzor vožnje pod utjecajem alkohola i vozača mopeda i motocikala“.

Foto: Ilustracija

Od 17 do 24 sata, 19. srpnja, na području Policijske uprave provedena je preventivno - represivna akcija „Nadzor vožnje pod utjecajem alkohola i vozača mopeda i motocikala“.

Policijski službenici izvršili su nadzor 119 vozila i vozača, od čega je bilo 14 mopedista i 14 motociklista.  Utvrđeno je 68 prometnih prekršaja.

Pod utjecajem alkohola zatečeno je devet vozača (tri su bili pod utjecajem alkohola od 0,51 do 1,00 g/kg, jedan od 1,00 do 1,50 g/kg te pet iznad 1,50 g/kg). Vozači mopeda i motocikala nisu bili pod utjecajem alkohola.

Četiri su vozača zadržana u posebnim prostorijama do otrježnjenja, a uhićena su tri vozača. Protiv jednog uhićenika proveden je žurni prekršajni postupak u kojem je kažnjen novčanom kaznom i zabranom upravljanja vozilima B kategorije.

Najveća koncentracija alkohola izmjerena je u 22.50 sati u Malom Ravenu kada je 32 - godišnji vozač zatečen kako upravlja teretnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,13 g/kg. Zadržan je do otrježnjenja i doveden na Prekršajni sud.

Vozači mopeda počinili su 24 prekršaja (šest nekorištenja zaštitne kacige, četiri neregistrirana mopeda, dva neosigurana mopeda, tehnički neispravan moped,  upravljanje prije stjecanja prava i osam ostalih prekršaja), a iz daljnjeg prometovanja isključeno je šest vozača mopeda i pet vozila.

Vozači motocikala počinili su sedam prekršaja (nekorištenje zaštitne kacige, neregistriran motocikl, neosiguran motocikl i tri ostala prekršaja). Iz prometa je isključen jedan vozač motocikla i motocikl.

Tijekom akcije su zabilježene tri prometne nesreće s materijalnom štetom. U jednoj prometnoj nesreći kod vozača osobnog automobila koji ju je prouzročio utvrđena je prisutnost alkohola u organizmu. U jednoj prometnoj nesreći s materijalnom štetom sudjelovao je vozač motocikla, kojem je prednost prolaska oduzeo vozač osobnog automobila.