Posjet njemačke policije Policijskoj upravi

Photo PU_KK/Vijesti/2012/12/PosjetNjemPol2_300.jpg

Foto: Pu koprivničko-križevačka

Delegacija policije njemačke savezne pokrajine Baden-Wurttemberg, koju su činili Josef Bronner, voditelj Odjela prevencije i Frank Buchheit, diplomirani pedagog, danas je posjetila Policijsku upravu. U pratnji su im bili voditeljica Službe prevencije Ravnateljstva policije MUP-a, Sandra Veber, i policijski službenici za prevenciju Monika Kovačić i Ivo Jakić.

Cilj njihova posjeta bio je uvid u razinu i načine provedbe mjera prevencije Policijske uprave i njenih ustrojstvenih jedinica. Kao policijska uprava koja veliki značaj pridaje prevenciji - jednom od najznačajnijih oblika svog djelovanja, zanimljivi smo kolegama iz Njemačke, koji rade na priručniku preventivnog djelovanja policije u Republici Hrvatskoj.

Primio ih je načelnik Policijske uprave Darko Rep, sa suradnicama linije prevencije, Majom Vrbek i Tatjanom Židov. Načelnik je u svom uvodnom govoru istaknuo značaj prevencije kao njegovog osobnog opredjeljenja u profesionalnom djelovanju, značaj kojeg nastoji istaknuti kroz djelovanje svih policijskih službenika Policijske uprave koprivničko - križevačke, od svih policijskih službenika na terenu do rukovoditelja.

Policijska službenica za prevenciju Maja Vrbek gostima je prezentirala načine i oblike djelovanja linije prevencije u policijskoj upravi i policijskim postajama. Predstavila je samostalne preventivne projekte policijske uprave, koji se provode već nekoliko godina. Za sada najobimniji projekt je "Nisi sam" - Stop nasilju među djecom i mladima, uz koji se provode i aktivnosti na zaprečavanju elektroničnog nasilja - cyberbullying. Ovim opsežnim preventivnim aktivnostima, kroz stotinjak predavanja po osnovnim i srednjim školama obuhvaćano je oko 6 000 djece i roditelja.

Potom su gosti posjetili i Policijsku postaju Koprivnica, gdje im je načelnik Dražen Magdić predstavio preventivno djelovanje policijske postaje, s naglaskom na prezentaciju preventivnog projekta "Registracija bicikala", koji je usmjeren na smanjenje pojavnih oblika krađa bicikla. Posjetili su i kontakt policajce koji su im prenijeli iskustva svojeg djelovanja u ophodnjama na biciklima.

Naši današnji gosti crpljena iskustva preventivnog djelovanja Policijske uprave koprivničko - križevačke koristiti će u izradi priručnika o preventivnom djelovanju, koji bi bio namijenjen svim policijskim upravama MUP-a RH.