Rezultati pojačanog nadzora alkoholiziranosti vozača

Photo PU_KK/Vijesti/2009/06/Alkometar200.jpg

U vremenskom razdoblju od 23. do 26. veljače od 14 do 6 sati na području Policijske uprave koprivničko - križevačke proveden je pojačani nadzor vožnje pod utjecajem alkohola.

 Foto: Ilustracija 

U vremenskom razdoblju od 23. do 26. veljače od 14 do 6 sati na području Policijske uprave koprivničko - križevačke proveden je pojačani nadzor vožnje pod utjecajem alkohola. 

Policijski službenici kontrolirali su 144 vozača i vozila od čega sedam žena te je ukupno utvrđeno 86 prekršaja. Poradi vožnje pod utjecajem alkohola sankcionirano je 12 vozača. 

Osim nadzora vozača pod utjecajem alkohola policijski službenici utvrdili su i druge prekršaje: sedam prekršaja odnosilo se na prekoračenje dopuštene brzine kretanja, sedam prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, šest prekršaja nepoštivanje prometnih svjetala, pet prekršaja nekorištenja svjetala u prometu, pet prekršaja odnosilo se na nekorištenje zaštitne kacige, pet prekršaja upravljanja tehnički neispravnim vozilima, četiri nepropisna parkiranja, četiri nepoštivanja prednosti prolaska, tri prekršaja upravljanja vozilima kojima je isteklo važenje prometne dozvole i dr. 

Iz prometa je isključeno 13 vozača i četiri vozila, dok je privremeno oduzeto pet vozačkih dozvola. Utvrđena su tri prekršaja sukladno Zakonu o obveznim osiguranjima i utvrđeno je jednokazneno djelo„Izigravanja zabrana iz sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude“ iz čl. 308. KZ-a. 

Tijekom provedbe pojačanih aktivnosti u nadzoru prometa u posebnu prostoriju do otriježnjenja smješteno je bilo šest vozača. 

Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u subotu, 25. veljače u 3.35 sati  u Subotici Podravskoj, na Trgu Mladosti, kada je hrvatski državljanin  (1980) upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,57 g/kg. Vozač je bio smješten u posebnu prostoriju do otriježnjenja nakon čega je uhićen i doveden nadležnom prekršajnom sudu, gdje je kažnjen novčanom kaznom od 900 kuna, kaznom zatvora u trajanju od 14 dana uvjetno na šest mjeseci i zabranom upravljanja vozilima B kategorije u trajanju od tri mjeseca. 

Poradi počinjenih prekršaja uhićena su bila tri vozača kojom prilikom su provedeni žurni prekršajni postupci u kojima su vozači kažnjeni kaznama zatvora, kaznama uvjetnog zatvora, novčanim kaznama i zabranama upravljanja vozilima B kategorije te je jedan vozač predan u zatvor u Bjelovar. 

Na području policijske uprave u činjenju prekršaja u povratu zatečena su četiri vozača. 

U vrijeme pojačanog nadzora prometa zabilježeno je pet prometnih nesreća, od čega, prometna nesreća s ozlijeđenom osobom u kojoj je jedna osoba lakše ozlijeđena. Alkohol je bio uzrok događanja jedne prometne nesreće s ozlijeđenom osobom u kojoj je jedna osoba lakše ozlijeđena.