Križevci: Info-točka na temu "Sigurnost djece u prometu"

Photo PU_KK/Vijesti/2015/08/djecje.ljeto.1.jpg

Foto: Pu koprivničko-križevačka

U četvrtak, 27. kolovoza, policijski službenici Policijske postaje Križevci, povodom održavanja aktivnog programa „Dječje aktivno ljeto 2015“, na Trgu Josipa Jurja Strossmayera, od 20 do 21.30 sati postavili su info-točku. Tema je bila „Sigurnost djece u prometu“, a u sklopu preventivne akcije „Poštujte naše znakove“ koju provodi Ministarstvo unutarnjih poslova u cilju zaštite i smanjenje stradavanja djece kao najugroženije skupine sudionika u cestovnom prometu. 

Djeci je na praktičnim primjerima ukazano koje ih opasnosti kao sudionike u prometu čekaju na našim cestama, a posebna pažnja je usmjerena na način prelaska preko ceste, korištenje obilježenih pješačkih prijelaza, semafora te kretanje po kolniku. Najmlađim posjetiteljima info-točke podijeljene su bojanke te ostali prigodni promidžbeni materijali. 

S obzirom da u današnje vrijeme kao sudionici u prometu najviše stradavaju djeca, bilo kao pješaci bilo kao putnici u vozilu, i to najčešće u vozilima svojih najbližih, ovom prilikom roditeljima koji su posjetili info-točku policijski službenici su davali savjete kako da pripreme svoje mališane za samostalno sudjelovanje u prometu, te ih upozore na loše ponašanje i vlastitim im primjerom pokažu kako se treba ispravno ponašati u prometu, a posebno im je skrenuta pozornost na pravilan prijevoz djece u vozilima odnosno da se ne prevoze na prednjim sjedalima već da sjede na stražnjim sjedalima u adekvatnoj sjedalici vezani sigurnosnim pojasom. 

Isto tako, vozačima su davani savjeti da prilikom upravljanja motornim vozilima obrate dodatnu pozornost na djecu u prometu, posebno naše najmlađe – prvoškolce, te ih tom prilikom pozvali da poštuju prometne propise i prometne znakove, prilagode brzinu kretanja vozila trenutnoj situaciji na cesti, poštuju ograničenja brzine, a osobito da ne upravljaju motornim vozilima ako su konzumirali alkoholna pića.

S obzirom da u današnje vrijeme prometne nesreće spadaju među najveće neprijatelje društva te da kao sudionici u prometu najčešće stradavaju djeca, svjesni činjenice da prometni odgoj i prometna kultura, a samim time i obrazovanje djece u poznavanju prometnih propisa imaju veliku ulogu u povećanju sigurnosti cestovnog prometa, za napomenuti je da će upravo rad s najmlađom populacijom sudionika u prometu pridonijeti da naše prometnice u budućnosti budu sigurnije.