Križevci: Održana radionica u OŠ "Vladimir Nazor" u sklopu projekta "Nisi sam"

Photo PU_KK/Vijesti/2012/12/kž.19.12.2.300.gif

Foto: Pu koprivničko-križevačka 

U srijedu, 19.  prosinca, u Križevcima,  u OŠ „Vladimira Nazora“, policijski službenici Policijske postaje Križevci, održali su za 18 učenika 5. a razreda,  radionicu u sklopu projekta „Nisi sam“. 

Sa učenicima se razgovaralo o vršnjačkom nasilju, u kojim se oblicima javlja, kako ga prepoznati, na koji način reagirati, te su predočeni primjeri iz prakse sa kojima su se policijski službenici tijekom rada susretali. Isto tako predočen je određen broj kraćih video isječaka koji govore upravo o vršnjačkom nasilju, te kako djeca reagiraju na isto. 

Također, na radionici se govorilo o sprječavanju elektroničke zlostave. Komunikacija i interaktivni pristup vezano uz društvene mreže, posebice „Facebooka“, nazočnost djece na istima, osobni podaci, moguća zlouporaba podataka,  činjenica da djeca igraju mnogo video igara nasilnog modaliteta, kao i gledanjem nasilnih sadržaja u medijima, stječu veću toleranciju na nasilje, nerijetko se i sami tako ponašaju, shvaćajući kao igru, nešto što je zapravo nasilje. 

Učenici su upućeni da osobe koje ne poznaju na društvenim mrežama, a dodali su ih kao prijatelje, izbrišu s popisa, da ne sklapaju prijateljstva sa nepoznatim osobama, u virtualnom svijetu.

Po završetku radionice razredu su uručeni promo materijali projekta. Također, održano je kraće predavanje vezano uz štetnosti uporabe pirotehničkih sredstava, koja mogu uzrokovati ozljede, a vezano uz operativnu akciju „Mir i dobro“.