Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Photo PU_KK/Vijesti/2016/06/prometni_policajac02.jpg

Tijekom vikenda, od 15. do 17. srpnja, na području Policijske uprave koprivničko – križevačke, zabilježeno je ukupno pet prometnih nesreća od čega dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama. U ovim nesrećama tri osobe su lakše ozlijeđene.

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 15. do 17. srpnja, na području Policijske uprave koprivničko – križevačke, zabilježeno je ukupno pet prometnih nesreća od čega dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama. U ovim nesrećama tri osobe su lakše ozlijeđene.

Nesreće su zabilježene zbog neprilagođene brzine (1), oduzimanja prednosti prolaska (1) i vožnje na nedovoljnoj udaljenosti od desnog ruba kolnika (3).

Vozač pod utjecajem alkohola prouzročio je jednu prometnu nesreću s materijalnom štetom. Mladi vozač bicikla je prouzročio jednu prometnu nesreću s ozlijeđenom osobom u kojoj je jedna osoba lakše ozlijeđena.

Sankcionirano je 147 prometnih prekršaja, od čega 34 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 49 prekršaja upravljanja vozilima nepropisnom i neprilagođenom brzinom.

Tijekom vikenda u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva smještena su bila tri vozača, dok su uhićena tri vozača.

Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u petak, 15. srpnja, u 19.30 sati u Koprivničkoj ulici u Koprivničkom Ivancu, kada je 51 - godišnji vozač upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 2,94 promila.

Najveće prekoračenje ograničenje brzine kretanja utvrđeno je u petak, 15. srpnja, u 16.02 satiu Križevačkoj ulici u Sokolovcu, kada je vozač upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 106 km/h iako je brzina kretanja vozila u rečenoj ulici ograničena na 60 km/h.

Dobro je podsjetiti 

Ponovno ukazujemo na opasnosti koje sa sobom nosi upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola odnosno na povećanu mogućnost događanja prometnih nesreća, posebice onih s najtežim posljedicama.

Opetovano savjetujemo svim vozačima da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilom u prometu na cesti, već da koriste usluge javnog prijevoza ili taksi službe, da zamole prijatelja ili člana obitelji koji posjeduje valjanu vozačku dozvolu i koji nije konzumirao alkoholna pića da upravlja vozilom ili da vozilo ostave parkirano na parkiralištu i pješice se upute kući.

Zasebno apeliramo na mlade vozače da upravljaju vozilima samo ukoliko posjeduju valjanu vozačku dozvolu, podsjećamo da za mlade vozače, kao i za „vozače profesionalce“, vrijedi apsolutna zabrana upravljanja vozilima nakon konzumacije alkoholnih pića.

Vozače molimo da poštuju ograničenja brzine kretanja, ali i da tijekom kišnih oborina, kada su kolnici klizavi, dodatno smanje brzinu kretanja svojih vozila. Brzinu kretanja vozila je posebno potrebno dodatno smanjiti na dionicama cesta koje  karakteriziraju zavoji, prijevoji i prilikom približavanja raskrižjima kako bi se mogli, u slučaju potrebe, sigurno zaustaviti.

Vozače mopeda i motocikala molimo da koriste zaštitne kacige i ostalu zaštitnu opremu, te da poštuju prometne znakove i prometna pravila, posebice one koji se odnose na ograničenja brzine kretanja, prednost prolaska kroz raskrižja, pretjecanje i obilaženje, te uključivanje u promet.

Podsjećamo sve vozače da su se dužni kretati sredinom prometne trake kako ne bi kotačima zahvatili desni rub kolnika i sletjeli van kolnika odnosno kako ne bi vozilom prešli na suprotni prometni trak i udarili u vozila koje im dolazi u susret.. 

Vozače bicikala podsjećamo da su prilikom uključivanja u promet dužni propustiti sva vozila i sve pješake koji se kreću prometnicom na koju se uključuju. Također podsjećamo, da su vozači bicikala prilikom nailaska na obilježeni pješački prijelaz dužni sići s bicikla i kao pješaci, gurajući bicikl, nakon što su se uvjerili da cestu mogu sigurno prijeći gledajući lijevo-desno-lijevo, prijeći cestu. Na isti način vozači bicikala trebaju postupiti kada se kreću nogostupom.