Jučer zabilježeno šest prometnih nesreća

Photo PU_KK/Vijesti/2013/03/AutoPoliicijaVrata.jpg

U protekla 24 sata na području Policijske uprave zabilježene su dvije prometne nesreće u kojima je jedna osobe teže i jedna lakše ozlijeđena, te četiri nesreće s materijalnom štetom.

Foto: Ilustracija

U protekla 24 sata na području Policijske uprave zabilježene su dvije prometne nesreće u kojima je jedna osobe teže i jedna lakše ozlijeđena, te četiri nesreće s materijalnom štetom.

Jedna vozačica lakše je ozlijeđena jučer, 12. veljače, oko 11 sati na cesti između Svetog Petra Orehovca i Guščerovca, gdje su se zbog neprilagođene brzine sudarila dva automobila.

Jučer, 12. veljače, oko 18.15 sati u Donjoj Rijeci zbog neprilagođene brzine teretni automobil je pregazio obje noge pješaka koji je ležao na cesti, te potom sletio van kolnika. Pješak je teže ozlijeđen, a bio je pod utjecajem alkohola od 1,83 g/kg.

Prva promena nesreća u kojoj je materijalna šteta jedina posljedica zabilježena je oko 9.05 sati u Koprivnici na parkiralištu u Zagrebačkoj ulici, gdje je zbog nepropisne vožnje u nazad automobil  udario u parkirani automobil.

Oko 13.40 sati u Koprivnici u Ulici hrvatskih branitelja zbog nepropisnog uključivanja u promet bočno su se sudarila dva automobila.

Potom, noćas 13. veljače, oko 0.30 sati u Đurđevcu u Grkinskoj ulici zbog alkoholiziranosti vozača (2,28 g/kg) traktor je sletio van kolnika, udario u ogradu kuće, ušao u dvorište i oštetio dvije voćke i terasu. Vozač je zadržan do otrježnjenja.

Noćas, 13. veljače, oko 0.30 sati na cesti između Torčeca i Koprivnice zbog neprilagođene brzine automobil je sletio van kolnika u putni jarak. Vozač je bio pod utjecajem alkohola od 0,75 g/kg.

 

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu na klizavom kolniku

Pozivamo vozače motornih vozila da brzinu kretanja vozila prilagode uvjetima na kolniku i uvjetima vidljivosti kako ne bi dolazilo do slijetanja vozila van kolnika. Kako na mokrom kolniku kočenje traje znatno dulje nego na suhom kolniku, pozivamo vozače da povećaju razmak između vozila kako bi se pravovremeno mogli zaustaviti iza vozila koje se nalazi ispred njih, odnosno kako ne bi dolazilo do sudara vozila prilikom vožnje u slijedu.

Alkohol je jedan od najčešćih uzročnika stradavanja u prometu

Ako sjedate za volan, postoji samo jedan izbor – bez alkohola. Vaš život je predragocjen da biste ga utopili u alkoholu.

Vozače pozivamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne sudjeluju u prometu. Policija će spram vozača pod utjecajem alkohola poduzimati sve raspoložive zakonske mjere.
Ponovno podsjećamo da se upravljanjem pod utjecajem alkohola eksponencijalno povećava rizik događanja prometnih nesreća. Tako kod koncentracije alkohola 0,50 g/kg alkohola u organizmu postoji dva puta veća mogućnost za događanje prometne nesreće, a kod koncentracije od 1,20 g/kg alkohola u organizmu postoji 35 puta veća mogućnost događanja prometne nesreće. Stoga, pozivamo sve vozače da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti.