Oprezno u prometu - Zimski uvjeti na cestama

Photo PU_KK/Vijesti/2013/02/zima.300.1.gif

Foto: Pu koprivničko-križevačka  

Sukladno vremenskoj prognozi, tijekom dana i predstojećeg vikenda očekuju nas zimski uvjeti na cestama. 

Kako bi se tijekom zimskih uvjeta na cestama spriječilo događanje prometnih nesreća, ponovno podsjećamo da je za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjen promet motornim vozilima bez propisane zimske opreme i teretnim automobilima s priključnim vozilima. 

Podsjećamo, da se pod zimskom opremom motornih vozila (svako vozilo koje se pokreće snagom svog motora) čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona, podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače, dok se pod zimskom opremom autobusa podrazumijevaju se lanci na pogonskim kotačima ili zimske gume (M+S) postavljene na pogonske kotače. Autobusi i teretna vozila koja zbog tehničkih razloga ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima. 

Kako bi osigurali protočnost i sigurnost prometa za vrijeme zimskih uvjeta na cestama, policijski službenici će vršiti pojačani nadzor korištenja zimske opreme te iz daljnjeg prometovanja isključivati motorna vozila bez zimske opreme i teretne automobile s priključnim vozilima. 

Vozače molimo da način vožnje prilagode uvjetima na cesti i vremenskim uvjetima odnosno da smanje brzinu kretanja vozila, povećaju razmak između vozila prilikom vožnje u slijedu i da se prije svake radnje vozilom u prometu uvjere da istu mogu na siguran način izvesti. 

Na pješake i vozače bicikala apeliramo da obavezno koriste nogostupe odnosno biciklističke staze i trake. Vozače bicikala podsjećamo na obavezno korištenje reflektirajućih prsluka odnosno reflektirajuće odjeće noću i u uvjetima smanjene vidljivosti, a pješake na obavezno korištenje izvora svjetlosti ili reflektirajućih materijala. Ne savjetujemo sudjelovanje biciklima u prometu na kolniku tijekom zimskih uvjeta. 

Vozačima mopeda ne savjetujemo da svojim vozilima sudjeluju u prometu tijekom zimskih uvjeta na cestama, jer gume koje se nalaze na ovim vozilima nisu predviđene za zimske uvjete, te stoga može doći do pada mopeda na kolnik i ozljeđivanja vozača mopeda. 

Na sve sudionike apeliramo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne sudjeluju u prometu na cestama. Na mlade vozače apeliramo da budu iznimno oprezni, a posebno da smanje brzine kretanja svojih vozila. 

Sve sudionike u prometu molimo da postupaju sukladno znacima što ih prilikom regulacije prometa daju policijski službenici.