Sigurno sudjelovanje u prometu tijekom blagdana Velike Gospe

Photo PU_KK/Vijesti/2015/08/IlustracijPUpolicajka.jpg

Tijekom predstojećeg vikenda obilježiti će se jedan od najvećih kršćanskih blagdana – blagdan Velike Gospe, kada će se povećati broj vozila na prometnicama koje vode prema većim marijanskim svetištima na području Koprivničko-križevačke županije, ali i susjednih županija.   

Foto: Ilustracija

Tijekom predstojećeg vikenda obilježiti će se jedan od najvećih kršćanskih blagdana – blagdan Velike Gospe, kada će se povećati broj vozila na prometnicama koje vode prema većim marijanskim svetištima na području Koprivničko-križevačke županije, ali i susjednih županija. 

Na području Koprivničko-križevačke županije očekuje se veliki broj hodočasnika u marijanska svetišta u  Molvama, Močilama, Glogovnici i Gornjoj Rijeki. Isto tako očekuje se pojačani promet u pravcu Ludbrega i Marije Bistrice. 

Uslijed velike frekvencije vozila na prilaznim pravcima mjestima misnog slavlja gdje se očekuje moguće usporenje prometnog toka, promet će regulirati policijski službenici Policijske uprave koprivničko-križevačke i pripadnici Jedinice prometne mladeži grada Koprivnice. 

Molimo sve sudionike u prometu za strpljivost i poštivanje postavljene prometne signalizacije i znakova koje će im prilikom tjelesne regulacije prometa davati policijski službenici i pripadnici jedinica prometne mladeži. 

Posebno ističemo važnost poštivanja  dopuštenih brzina kretanja vozila, te poštivanje prometnih znakova kojima se regulira pravo prvenstva prolaska kroz raskrižja i poštivanje svjetala semafora. 

Kako se u prometu očekuje i velik broj pješaka i vozača bicikala, iste molimo da za svoje kretanje koriste nogostupe odnosno biciklističke staze/trake. Pješake podsjećamo da noću trebaju biti dodatno označeni izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom, a vozače bicikala da noću budu označeni reflektirajućom biciklističkom odjećom ili reflektirajućim prslucima. 

Vozačima mopeda i motocikala, kao i osobama koje će se prevoziti na rečenim vozilima, savjetujemo da obavezno koriste homologirane zaštitne kacige. Zaštitnu kacigu potrebno je pravilno pričvrstiti. 

Na sve vozače motornih vozila, a posebice vozače motocikala, apeliramo da  ne pretječu kolone vozila, da ne pretječu druga vozila na nepreglednim mjestima kao što su zavoji ili prijevoji, te da ne ulijeću u „škare“. 

Kako će se povodom blagdana Velike Gospe održati i velik broj javnih okupljanja, očekuje se da će veći broj vozača konzumirati alkoholna pića. Kako bi vozači koji su konzumirali alkoholna pića, putnici koje prevoze, ali i ostali sudionici u prometu, sigurno stigli na svoja odredišta, savjetujemo im da koriste usluge taxi-službe ili javnog prijevoza ili da zamole drugog vozača koji posjeduje valjanu vozačku dozvolu i koji nije konzumirao alkoholna pića da upravlja vozilom ili da vozilo ostave parkirano na parkiralištu ugostiteljskog objekta i kući se upute pješice. 

Ističemo da upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola uvelike pridonosi događanju prometnih nesreća i stradavanju osoba u prometu. Za poseban oprez u prometu molimo mlade vozače, te ih ponovno podsjećamo da za njih vrijede ograničenje od 0,00 g/kg alkohola u organizmu. 

Ujedno, kako bi se spriječilo činjenje kaznena djela krađa i provalnih krađa u osobne automobile, savjetujemo građane da svoje automobile, ali i ostale prostore, zaključavaju, te da u automobilima ne ostavljaju vrijedne predmete (osobne dokumente, torbice, mobitele, novčanike i drugo.) i na taj način izbjegnu mogućnost provaljivanja i krađe iz svojih automobila i stambenih objekata. Savjetujemo im da stvari uvijek ponesu sa sobom, a ukoliko ih ostavljaju u automobilima da ih stave na mjesta na kojima nisu jasno uočljivi.