Đurđevac: Održane radionice vezano uz projekt "Zdrav za 5"

Photo PU_KK/Vijesti/2013/02/zdrav.300.gif

Foto: Pu koprivničko-križevačka   

U sklopu projekta „Zdrav za 5“, 4. i 6. veljače, u OŠ „Grgura Karlovčana“ u Đurđevcu održane su radionice za četiri 8 razreda, i to: 20 učenika 8.c., 18 učenika 8.d., 18 učenika 8.a. i 18 učenika 8.b.razreda. 

Radionice na temu „Štetne posljedice i kaznenopravni aspekti zlouporabe alkohola“ održale su policijske službenice za prevenciju Ureda načelnika Policijske uprave i  policijski službenik za prometnu preventivu Policijske postaje Đurđevac. 

U početnom dijelu, učenici su upoznati s projektom „Zdrav za 5“ koji se provodi na razini Republike Hrvatske, u kojeg su uključena tri ministarstva: Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo zaštite okoliša i prirode. Prve radionice na temu „Bolesti ovisnosti, rizici, te zdravstveni aspekti zlouporabe alkohola“ održane su od strane liječnice u školskoj medicini Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko - križevačke županije u prosincu 2012. godine. 

Učenici su upoznati s istraživanjem koje je provedeno 2003. godine u pojedinim europskim zemljama, u kojima je evidentan porast pijenja alkohola među mladima: dečki se opijaju dva puta, a djevojke pet puta češće nego njihovi vršnjaci prije četiri godine.

Pod utjecajem alkohola isti su skloni činjenju prekršaja i kaznenih djela (sklonost nasilju svih oblika, uništavanju imovine, imovinskim deliktima, te sudjelovanju u prometnim nesrećama). Predočeni su im statistički pokazatelji iz domene prekršaja protiv javnog reda i mira, nasilničkih ponašanja u obitelji, broja prometnih nesreća, s udjelom maloljetnih počinitelja rečenih djela. 

Prikazan je video uradak „Alcohol social commercial (Know your limit)“ izvorno sa stranice „Youtube“. Također, upoznati su s pojedinim slučajevima iz medija, te konkretnim primjerima iz policijske prakse: uništavanje imovine pod utjecajem alkohola, narušavanjima javnog reda i mira (tučnjavama pod utjecajem alkohola).

Poseban naglasak stavljen je na posljedice po maloljetne osobe i njihove obitelji, nakon počinjenja prekršaja i/ili kaznenih djela – privođenja u policiju, na sud, podnošenje optužnih prijedloga/kaznenih prijava, izvješćivanja roditelja, centara za socijalnu skrb.

Upoznati su sa zakonskim odredbama Zakona o trgovini, Zakona u ugostiteljskoj djelatnosti, Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, te odredbom Odluke o komunalnom redu Grada Đurđevca. 

Od strane policijskog službenika za prometnu preventivu održana je edukacija vezano uz problematiku u prometu. Učenicima je prikazan video uradak „Don“t drink and drive“  - prometna nesreća sa smrtnom posljedicom. 

Učenici osmih razreda sudjeluju na razne načine u prometu: kao pješaci, vozači bicikala, te putnici u vozilima. Male količine alkohola mogu dovesti do smrtnih posljedica.

Mlade osobe konzumiraju alkohol prilikom večernjih izlazaka, a nakon toga sudjeluju u prometu kao pješaci ili voze bicikl (često neosvijetljen, bez ispravnih kočnica i uz smanjenju vidljivost u prometu). Često se dovode u situaciju da su putnici u vozilima kojima upravljaju osobe pod utjecajem alkohola.

Također, prikazan im je video koji ukazuje na posljedice konzumacije alkohola, a ujedno i posljedice prometne nesreće u kojoj jedan od putnika nije vezan sigurnosnim pojasom. 

Na kraju radionica, svi učenici su imali prilike isprobali „pijane naočale“, koje simuliraju vožnju i sve slične situacije u kojima se mogu naći pod utjecajem alkohola.