Edukativnim predavanjem obilježen Svjetski dan prevencije zlostavljanja djece i Međunarodni dan dječjih prava

Photo PU_KK/Vijesti/2013/11/svjetski.dan.djeteta.3.300.jpg

Foto: Pu koprivničko - križevačka 

Povodom obilježavanja Svjetskog dana prevencije zlostavljanja djece i Međunarodnog dana dječjih prava, u utorak, 19. studenoga, u Osnovnoj školi „Kalnik“ održano je predavanje učenicima petog i šestog razreda, njih 21. Tema predavanja bilo je „Nasilje među djecom i nad djecom“ i „Elektroničko zlostavljanje“. 

Na uvodnom djelu predavanja učenici su upoznati s pojmom vršnjačkog nasilja i vrstama nasilja. Kroz primjere iz medija prikazani su im modaliteti vršnjačkog nasilja, a posebno je istaknut slučaj Luke Ritza.

Prikazan im je video uradak koji prikazuje tijek nasilja i način prekidanja istog. 

Obzirom da se samo nekoliko učenika izjasnilo da nemaju svoje profile na društvenoj mreži, nastojalo im se objasniti kakve sve opasnosti vrebaju putem društvenih mreža. Utvrđeno je da učenici ne znaju gotovo ništa o zaštiti osobnih podataka, da nisu upoznati s pravilima ponašanja na društvenim mrežama. Sklapaju brojna prijateljstva putem mreže s nepoznatim osobama i time povećavaju mogućnost da budu zlostavljani. 

Upoznalo ih se s načinom prijavljivanja zlostave putem novootvorene telefonske linije 116 (u suradnji s Hrabrim telefonom, Centrom za nestalu i zlostavljanu djecu i Udrugom za podršku žrtvama i svjedocima), prijavom na stranicama MUP – a, odnosno policijskih uprava na banner-u „Red button“, putem broja 192, Facebook stranice Policijske uprave koprivničko - križevačke „Nisi sam“ i putem službenog mail - a Policijske uprave koprivničko - križevačke. Cilj ovakvih predavanja je senzibilizirati djecu na zaustavljanje svakog oblika nasilja i kako reagirati na isto. 

Predavanje su održali policijska službenica za nadzor i planiranje - za prevenciju Ureda načelnika Policijske uprave koprivničko – križevačke i kontakt policajac Policijske postaje Križevci. Predavanjima su bili nazočni i djelatnici rečene škole.