"Zdrav za 5" - Aktivnost na gradskom sajmištu u Koprivnici

Photo PU_KK/Vijesti/2013/05/sajmiste.300.gif

Foto: Pu koprivničko - križevačka  

U četvrtak, 9. svibnja, od 10 do 12 sati, na gradskom sajmištu u Koprivnici održana je zadnja u nizu aktivnosti u projektu „Zdrav za 5“. Ciljevi projekta su mijenjanje stavova o štetnim navikama poput ovisnosti o alkoholu, drogi i kocki, te podizanje razine svijesti o nužnosti zaštite okoliša i prirode. 

Oko 200 učenika osnovnih škola s područja Grada i sve sudionike pozdravili su zamjenik župana Koprivničko - križevačke županije Ivan Pal, obnašateljica dužnosti gradonačelnika zamjenica gradonačelnika Vesna Želježnjak i načelnik Policijske uprave Darko Rep.

Policijski službenici za protueksplozijsku zaštitu MUP-a RH prezentirali su rad uređaja za detekciju neeksplodiranih minsko eksplozivnih sredstava – Teodor.

U organizaciji Vatrogasne zajednice Županije koprivničko - križevačke, Područnog ureda za zaštitu i spašavanje (Županijskog centra 112), Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko - križevačke županije, te Postaje prometne policije Koprivnica, održana je prezentacija opreme vatrogasaca (vozila, auto ljestve s košarom), te pokazna vježba gašenja požara. U vježbi su sudjelovali mali vatrogasci DVD-a Sigetec.

Prikazana je prometna nesreća (tijek dojave na 112, pružanje pomoći od strane hitne pomoći, izvlačenja osobe iz osobnog vozila od strane JVP Grada Koprivnice - rezanje lima, te prikaz vršenja očevida policijskih službenika Postaje prometne policije Koprivnica).

Od strane Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa Službe policije, Postaje prometne policije Koprivnica i Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica simulirana je situacija pada s bicikla maloljetnika (bez zaštitne kacige) i pružanje prve pomoći ozlijeđenom.

Interventna jedinica policije prezentirala je policijsku opremu i izvela vježbu pronalaska droge od strane vodiča službenog psa s psom za detekciju droga, a ujedno je prikazana vježba spuštanja s auto ljestvi s košarom vatrogasnog vozila - alpinizam.

Policijska postaja Koprivnica je u okviru projekta „Registracija bicikala“ registrirala bicikle.

Sve dosadašnje aktivnosti nosile su poruke: „NE drogi, NE alkoholu i NE igrama na sreću“ – ŽIVI ZDRAVO, BUDI ZDRAV JER ČIST OKOLIŠ JE ZDRAVA BUDUĆNOST, a Projekt je ujedno i ojačao suradnju među institucijama i otvorio vrata za buduće projekte i aktivnosti.

Partneri/sudionici u aktivnosti su bili: Koprivničko - križevačka županija - Uprava za zaštitu i spašavanje, Županijski centar 112, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Koprivničko - križevačke županije, Odsjek za zaštitu okoliša i prirode Koprivničko - križevačke županije, Vatrogasna zajednica Koprivničko - križevačke županije. JVP Grada Koprivnice, DVD Sigetec, Zavod za hitnu medicinu Koprivničko - križevačke županije, Grad Koprivnica, Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica i Policijska uprava koprivničko – križevačka.