Oprezno u prometu!

Photo PU_KK/Vijesti/2017/01/Zimski-uvjeti11.2.jpg

Sukladno vremenskim najavama, predstoji nam razdoblje kišnih i snježnih prilika uslijed kojih će kolnici biti mokri i klizavi, a postoji mogućnost pojave poledice i nanosa snijega na kolnicima.   

Foto: Ilustracija 

Sukladno vremenskim najavama, predstoji nam razdoblje kišnih i snježnih prilika uslijed kojih će kolnici biti mokri i klizavi, a postoji mogućnost pojave poledice i nanosa snijega na kolnicima. 

Kako bi se tijekom ovih nepovoljnih vremenskih prilika dogodilo što manje prometnih nesreća i kako bi što manje osoba stradalo u ovim nesrećama, podsjećamo vozače da povećaju razmak između vozila kako bi imali dovoljno prostora za zaustavljanje kod kočenja na mokrom i klizavom kolniku, da izbjegavanje pretjecati vozila ispred sebe, kao i nagla i iznenadna zaustavljanja, te da svaku promjenu pravca kretanja najave pravovremenim uključivanjem pokazivača smjera. Napominjemo, da je prilikom vožnje unatrag potrebno uključiti sva četiri pokazivača smjera.   

Posebno ističemo da je prilikom vožnje po mokrom i skliskom kolniku potrebno je smanjiti brzinu kretanja vozila jer u takvim uvjetima pneumatici na vozilu ne prianjaju u dovoljnoj mjeri na kolnik i zaustavni put je tri puta dulji. Ukoliko se brzina ne prilagodi uvjetima na kolniku može doći do proklizavanja i gubitka nadzora nad vozilom, a posljedično i do udara u vozila iz suprotnog smjera ili slijetanja vozila sa ceste.  

Podsjećamo i na obavezno čišćenje snijega i leda s vozila prije početka vožnje, te korištenje zimske opreme. Pod zimskom opremom motornih vozila M i N kategorija čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona podrazumijevaju se zimski pneumatici (M+S) na svim kotačima ili ljetni pneumatici s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg. 

Policijski službenici će tijekom nastupa zimskih uvjeta na cestama u sklopu nadzora vozila vršiti i nadzor korištenja zimske opreme, te da li je vozilo očišćeno od snijega i leda. Vozila bez zimske opreme i neočišćena vozila isključivati će se iz prometa.    

Ističemo da vozila službi za održavanje prometnica kada vrše radove na osiguranju prohodnosti cesta (ralice prvenstveno) ne treba pretjecati. Ujedno molimo vlasnike da svoja vozila ne parkiraju na mjestima gdje će otežati čišćenje prometnica i otežati normalno odvijanje prometa.            

Svim vozačima i putnicima, kao i roditeljima, ukazujemo na važnost korištenja sigurnosnog pojasa i odgovarajućih autosjedalica za djecu. Na vozače, ali i pješake, apeliramo da za vrijeme kada tijekom nepovoljnih vremenskih prilika sudjeluju u prometu ne koriste mobitele.  

Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače. Mlade vozače podsjećamo na ograničenja u vezi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, te na iste apeliramo da prilikom izvođenja radnji vozilom u prometu vode računa o sigurnosti svih sudionika u prometu.    

Pješacima ovim putem skrećemo pozornost na korištenje nogostupa, obilježenih pješačkih prijelaza, te da trebaju biti dodatno označeni reflektirajućom materijom ili izvorom svjetlosti. Vozače bicikala molimo da za vrijeme nastupa zimskih uvjeta na cestama ne upravljaju biciklima u prometu, jer snijeg i led na kolniku pridonose velikoj nestabilnosti bicikla i uvelike povećavaju mogućnost pada i teškog ozljeđivanje vozača bicikla. Vozače bicikala podsjećamo na obavezno korištenje biciklističkih staza i traka, te korištenje reflektirajuće biciklističke odjeće ili prsluka. Za poseban oprez molimo osobe starije životne dobi.